DARING CLUB LEUVEN ATLETIEK

Terug naar Home Page DCLA
Opmerkingen ? Stuur ons een mailtje !
RunningCenter.jpg (10115 bytes)
ZOMERNIEUWS 2005 (DEEL  4)


Twee titels en veel medailles tijdens Vlaamse kampioenschappen (Merksem, 15 augustus)
Tinne op het hoogste Vlaamse podium in Merksem (Foto: GuyVW) De Vlaamse jeugdkampioenschappen in Merksem kregen maandag hun beloop te Merksem: de plaats voor onze cadetten om zich te meten met andere leeftijdsgenoten uit Vlaanderen. En ze weerden zich meer dan behoorlijk. De verrassing kwam er ‘s ochtends al met Carlo Celis, die in de reeksen van de 100m de 2de snelste tijd van alle deelnemers neerzette. Hoewel zijn pr op 12"31 stond, verpulverde hij dit met een dikke halve seconde. 11"75 voor deze tweedejaarscadet en hij moest nog wakker worden ! Dat beloofde dus voor de finale in de namiddag. Tussendoor zagen we Tine Mommen als een ware locomotief iedereen op sleeptouw nemen in haar reeks van de 800m. In de laatste bocht moest ze haar dappere inspanning echter bekopen en finishte ze als 7de in die reeks. Later op de dag zou ze nog 7de worden in het hinkstapspringen met een sprong van 8m98.
Sander Briké, nog niet zo lang bij onze club, verdedigde met verve de 5de plaats in zijn reeks van de 800m. Zelden iemand zo zien vechten in de laatste rechte lijn. Mooie prestatie dus voor Sander. Daarna was het opnieuw de beurt aan Carlo. Na een start uit de blokken waar menig hoogspringer jaloers op zou zijn, schoot hij toch vooruit en snelde in een fabelachtige tijd van zowaar 11"52 naar een zeer nipte finish op de 100m. Het vergrootglas kwam eraan te pas bij de finishfoto en met enkele duizendsten van een seconde achterstand op de winnaar, haalde Carlo zilver. Een onverwachte maar prachtige prestatie.
Tenslotte kwamen Dawit Van Haute en Goedele Vanhentenrijk, beiden net terug van vakantie, nog in actie op respectievelijk de 1500m en de 1500m steeple. Dawit eindigde 10de in de finalereeks in 4'35"76. Goedele moest als allerlaatste aan de slag en werd 7de in 5'51"49. (meer info bij Brent)
De meisjes van Gunther stuurden volgend verslag.
Na de stortregens van de voorbije dagen boven Antwerpen, lag de piste er spekglad bij. Daar konden Vreni Roesems en Nele Claes van getuigen ! Nele vertrok in de eerste reeks 400mH. Ze finishte 2de in haar reeks met een tijd van 71"31. Daarna was het Vreni's beurt in de 2de reeks. Ze vertrok goed, maar na een mindere overschrijding van horde 6, viel ze ! Ze deed toch nog een poging om verder te lopen, maar in de laatste rechte lijn moest ze zich er letterlijk bij neerleggen ! Dan was het de beurt aan Elise Robben in de 100m reeksen. Ze vertrok vrij goed en finishte in 13"27, maar een niet genezen rug weerhield haar van de 200m later op de dag. Stéphanie Herssens nam een goede start in de 400m en haalde snel 2 rechtstreekse tegenstanders in, maar de wind werkte tegen en verhinderde haar om een recordtijd te halen. Toch een verdiende 2de plaats in 58"32 ! En dan was het de beurt aan Natacha Herssens. Onmiddellijk nam zij de kop in de 800m om door te komen in perfecte tussentijden, om daarna te sterven in de laatste rechte lijn. Ze werd toch nog zeer mooi derde in haar reeks met een mooi PR nl. 2'25"78. De scholieren meisjes maakten van het verspringen een spannend kampnummer. Daarin haalde Stéphanie een 3de plaats op 4cm van het goud en 1cm van het zilver. Ze sprong 5m39.
Twee medailles dus voor Stéphanie, maar een heuse titel voor Tinne Van Goidsenhoven, die ons het volgende meedeelt. "We vertrokken met 9 meisjes aan de start van de 3000m. Topfavoriete Natalie Van Royen nam al snel de leiding. Ze voelde de hete adem van Katy Ooghe en mezelf in haar nek. Mijn maatje Lesley Trappeniers liep op dat moment rond de 6de plaats. Al van bij de start wou het bij haar niet vlotten. Katy Ooghe moest het na 2 km opgeven en stapte uit de wedstrijd. Maar de strijd bleef voortgaan. 2 rondjes voor het einde hoorde ik Marc Ruell van aan de zijlijn roepen: “Overnemen, Tinne”. Deze raad van zo’n topper moest ik wel volgen en nam dus de leiding. Natalie moest steeds meer ruimte laten en uiteindelijk besefte ik dat ik voor de eerste keer in men ‘carrière’ Vlaams kampioen’ ging worden en ik finishte in een tijd van 10'03"78 (nieuwe PR !). Lesley had zich ondertussen tijdens de wedstrijd goed proberen te weren. Zij moest vechten tegen een moeilijke ademhaling. Komt dit door de wedstrijdstress? Hier gaat aan gewerkt worden en dan zal ze eindelijk beloond worden voor haar harde trainingen. Volhouden! Lesley eindigde in een tijd van 11'25"23. Hierbij ‘Dank u, Guy!, voor al de energie, tijd en moeite die je in ons stopt en voor altijd aanwezig te zijn op de wedstrijden. Zonder jou stonden we niet waar we nu staan!"
Er waren nog meer Leuvenaars in actie aan de rode loop. Vooral de scholieren deden het er héél knap. We denken dan aan de polsstoktitel van Dieter Jaspers (4m50), het zilver van kogelspecialisten Stijn Robben (14m25) en Kirsten Meeus (11m18) - Kirsten die er nog een bronzen speerworp van 38m83 bovenop deed - en de bronzen hoogspringmedaille van Bjoke Adang met 1m86 . Bekijk hier alvast de volledige resultaten...

Mastermeeting: 21 stadionrecords ! (Kessel-Lo, 14 augustus)
De jaarlijkse Mastermeeting werd deze keer niet gespaard van stortregens, maar dat kon de pret niet bederven van een behoorlijk aantal opgekomen 35 plusters en 40 plussers, waarvan een groot deel naar huis mocht keren met een reuzenfles Leffebier. Drie clubrecords sneuvelden, dankzij nieuwbakken aanwinst Jules Vandenweghe (M60-discus 1kg, 31m46); Roos Hermans (W50-3000m, 11'59"46) en Corinne Debaets (W40-800m, 2'18"51). De oogst aan stadionrecords was enorm. Niet zo heel verwonderlijk eigenlijk, vermits het slechts de tweede mastersmeeting in de nieuwe AtletiekArena Gaston Roelants betrof. Liefst 21 keer moesten die tabellen bijgewerkt worden... Heelwat kwaliteit tijdens deze namiddag dus: naast onze eigen wereldkampioene (Corinne Debaets), waren nog twee andere wereldkampioenen aanwezig: W55-ers Omer Van Noten (ons aller bekend), maar ook zijn Australische leeftijdsgenoot Kevin Solomon. U kan hier alvast de resultaten bekijken...

Drukke 800m, scholierenrecords 2000m en sterke werpers (Tessenderlo, 10 augustus)
Op de avondmeeting van Tessenderlo werd het uitkijken naar de 800 meter bij de juniores-seniores. Piet Desmet zou een aantal clubmakkers naar een goede tijd loodsen. De organisatoren hadden er wel oren naar om zes DCLA'ers in dezelfde reeks te plaatsen, waarvoor een welgemeende dank. Piet nam bij het ingaan van de eerste rechte lijn,Zes op en rij in Tessenderlo... (Foto: KoenH) in de 'backstreet', Koen Dillen, Joris Windey, Joren Gordts, Marc Dannis en Rutger Roesems, en nog twee andere lopers op sleeptouw. De luxehaas legde zijn jongere clubmakkers een stevig maar goed te volgen tempo op. Op zowat 300 meter van het einde ging Piet opzij. Koen Dillen, Joris Windey en een verrassend sterk lopende Joren Gordts, joegen elkaar verder op. Koen kon afstand nemen en won in een hoopvolle 1'52"95. Joris hield een sterk aandringende Joren af met 1'54"63. Joren liep met 1'54"71 een nieuw PR. Marc besloot de race in 1'58"90 en Rutger eindigde, wat ontgoocheld, in 2'01"27. Dank aan Piet voor zijn puik werk.
Bij de seniores vrouwen hoopte Kathelijn Polspoel op een betere tijd dan in Lebbeke. Anja Peeters (Looi) was meer dan bereid om een handje te helpen. Hoezeer beide dames ook wilden, de klok tikte sneller dan de benen wilden lopen. In een nog spannende eindspurt moest Kathelijn Anja nipt voor laten, ze klokte 2'17"71, al iets positiever dan in Lebbeke. Ook Sarah Verjans kon niet echt voordeel putten uit de samenwerking. Ze liet 2'19"47 afdrukken. Marijke Cauwenbergh blijft moedig aan haar conditie werken om toch maar haar vroegere niveau te halen. Ze moest zich tevreden stellen met 2'25"39.
Ook veel roodwit op de 2000, ondermeer Tinne Van Goidsenhoven, 6'33"35, een nieuw PR, want de eerste keer op de 2000. Dat was tevens een clubrecord scholieren, dat nog dateerde van in 1992 (Myriam Juveyns, 6'35"0). Jeremy van Ophem en Michel Basemans vochten (opnieuw) een onderling duel uit, dit keer gewonnen door Jeremy in een nieuw PR en puike 5'37"12. Michel, ook een nieuw PR, liep '5'39" en nog wat. Ook bij de scholieren jongens een nieuw CR 2000m: Pieter-Jan Van Eynde had er amper 5'54"99 nodig.  (info: Koen)
Jonas Van Campenhout maakte zijn come-back met de speer na heel wat blessureleed. Met een beperkt aantal specifieke speertrainingen slaagde Jonas er meteen in om zijn PR aan te scherpen tot 64m88, dat is meteen goed voor een plaatsje in de Belgische speer top-10. Ook met zijn tweede werpnummer, het kogelstoten, staat Jonas tussen de 10 beste Belgen.En er waren nog meer Leuvense speren die het Looise luchtruim doorkliefden om stevige PR's neer te zetten: Stijn Robben zijn speer landde op een zucht van de 60 meter: 59m52, dat is meteen bijna 4 meter verder dan enkele weken geleden. Ook Bavo Meeus deed een paar meter bij zijn speer PR: 52m55. Bij Jonas was het windstil, Stijn en Bavo konden van een gunstig windje profiteren, datzelfde windje waaide wel aan de verkeerde kant bij het discuswerpen zodat de in bloedvorm verkerende Katrien Van de Broeck zich moest beperken tot een overwinning op een atlete die dit jaar al over de 45 meter wierp. Bavo en Stijn scherpten daarna ook hun discus PR's stevig aan: Bavo 37m82 en Stijn 34m98. Stijn's eerste poging was nog beter, maar kaatste enkele meters terug via de buik van een scheidsrechter ... Speerwerpsters Kirsten Meeus bij de scholieren (37m59) en Elisa Peeters bij de juniores (34m08) behaalden net zoals de mannelijke DCLA-werpers de overwinning. (zie ook website van Hermans werpers) (info: Herman)
Marc Buelens was diezelfde avond van de partij in Sint Niklaas. Vermits hij momenteel nergens pijn voelt, kon Marc voor het eerst dit seizoen een 110mH, op mastershoogte, uitlopen. Zijn tijd - 22"28 - was niet denderend, maar na zijn verlof vlotte het nog niet te best want ook op 100m kwam Marc met teveel rugwind slechts tot 13"66. Alhoewel slechts 6de in zijn reeks, was hij daarmee wel de... eerste blanke, want 5 jonge atleten uit Qatar gingen hem vooraf.

Sofie Rummens Vlaams meerkampkampioene bij de juniores (Dilbeek, 06 & 07 augustus)
Sofie Rummens: meerkampsucces in DilbeekDe Dilbeekse meerkampen staan al enkele jaren voor het provinciaal- en Vlaams kampioenschap. Dus ook wat DCLA'ers die er deelnamen. Ingrid Ceuppens leverde het volgende verslag... 'Voor An Vanhellemont viel alles wat tegen, maar zij komt dan ook uit de gips, eigenlijk was het meer uit solidariteit dat ze meedeed en ondertussen ontdekten we dan ook dat zelfs bij de masters de nodige training tot goede resultaten leidt, of in dit geval juist andersom. Dochter Sofie Rummens was ook van de partij. Ze werd beste juniore en tweede bij de AC. Dieter Jaspers was zaterdag ook aan de slag, maar zou zondag niet verder deelnemen. Ook Tine Mommen heeft meegedaan, maar kwetste haar knie reeds bij de horden. Zaterdag heeft ze haar wedstrijden toch afgewerkt, maar hoe het zondag verliep, weet ik niet... Misschien is er iemand die dit verslag verder kan afwerken. Alvast een dankwoordje aan de moeder van Tine Mommen om ons aan te moedigen !'
Maar uiteraard stond de prestatie van Sofie centraal. Ivo Hendrix daarover:
Sofie besliste pas enkele dagen vooraf om aan de zevenkamp in Dilbeek deel te nemen. Het leek haar een welkome afwisseling nadat ze een heel seizoen lang in functie van het hoogspringen had getraind. Sofie's veelzijdigheid en haar algemene conditionele kwaliteiten lieten haar allerminst in de steek ! Haar debuut op de hoge horden (84 cm) bekroonde ze met 15"65, uiteraard een PR. Het hoogspringen blijkt momenteel nog haar meest weerbarstige discipline: 1m66 volstond voor winst, maar een grote kloof slaan met de concurrentie lukte niet. 8m56 met de kogel waren goed voor een vierde plaats en PR. Op de 200m bewees Sofie dat haar basissnelheid nog intact is: mooie 26"20, met 2,6m windvoordeel, niet toegelaten om haar tijd te homologeren. Voor een geldig puntentotaal in de zevenkamp mag het windvoordeel gelukkig 4m/sec bedragen. De tweede dag begon voortreffelijk met 5m46 in het verspringen. Speerwerpen is niet Sofie's meest geliefde onderdeel, maar met 23m07 trok ze zich daarin toch aardig uit de slag. De 800m leverde haar een tweede individuele overwinning op: met 2'20"47 zette ze zelfs een voortreffelijke chrono op de borden. Het leverde Sofie een uitstekend totaal van 4.631 punten op, een nieuw DCLA-clubrecord bij de juniores. Meer nog, met die score behaalde Sofie zilver op het sterk bezette Vlaams kampioenschap !
In de negenkamp bij de scholieren opende Dieter Jaspers met een sterk PR van 11"46 op de 100m. Daarna volgden 6m02 in het verspringen, 9m86 met de kogel en zeer fraaie 4m63 met de polsstok. Dieter trok zich na de eerste wedstrijddag uit de meerkamp terug. In de zeskamp bij de cadetten werd Tine Mommen 16de met 2.378 punten.

Wind, regen en kou, maar ook PR's op zondag (Vilvoorde, Lebbeke, Aalter, 07 augustus)
Kathelijne Polspoel volgt Sylvie Ameloot op als winnares van de Gouden 800m in Lebbeke (Foto: Maarten Van Looy)Linde Wyseur trok naar Vilvoorde voor de mijl en kwam er uit op 5'15"87 een PR. Ook Johan Mordijck zorgde in het Driefonteinenstadion voor een nieuw PR: hij haspelde na vier Nieuw-Zeelanders de 200m af in 22"10, nadat hij ook al 11"23 klokte over 100m. Master Marc Buelens was actief in de 100m (13"70), het verspringen (4m38) en discuswerpen (16m69). Scholier Nils Buelens liep de 100m in 15"62 en stootte de kogel 5m03, terwijl Stijn Peeters 3de werd in de mijl (4'47"70).
Kathelijne Polspoel won in Lebbeke de gouden 800 meter in 2'19"26. Het weer was er niet naar om zeer goed te presteren, koud en winderig, net geen regenbui. Kathelijne beperkte zich tot het controleren van de wedstrijd en rekende dan op een snelle laatste rechte lijn en dat leverde haar winst, medaille en wat centjes op. Marijke Cauwenbergh liep 2'25"04 en Hanna Aerts 2'29"02. Bij de masters liep Goedele Van Orshoven 2'46"17. Rutger Roesems knoopte opnieuw aan met de competitie. Hij startte in de snelste reeks en kwam uit op 1'59"91. De organisatie verliep vlot, ondanks de regelmatige stortbuien.
In Aalter was er evenveel kou en wind, en daar werden de deelnemers ook al regelmatig vergast op een fikse stortbui. Geen sinecure voor de hamerslingeraarsters om in een gladde ring het evenwicht te bewaren. Goed werk dus van Kathleen De Wolf, die met 41m18 2de werd bij de AC en van Fredje Neys die met 42m07 bij de scholieren won. Kathleen slingerde de speer nog naar 30m46 en de discus naar 30m46. Maryam Amellal zette aan in de ongewone 200 meter horden (fikse wind tegen) en werd daarvoor beloond met 29"6 handgestopt. Liesbeth Van de Velde tenslotte sloot er haar 'hazenweekend' af in de 1000 meter, die ze deze keer tot op de eindstreep volmaakte in 2'53"95.

Sprinters aan de watersportbaan (Gent, 06 augustus)
In aanloop naar het Vlaams Kampioenschap voor cadetten en scholieren, gingen Stépahnie en Natacha Herssens en Vreni Roesems wat wedstrijdritme opdoen. Helene De Donder en Koen Rummens gingen mee om zich eens aan een 300m te wagen. Als opwarmertje werd er deelgenomen aan de 100m. Helene mocht de spits afbijten, maar had voor de zoveelste keer dit seizoen pech met de wind. Ze liep een tijd van 13"45 met een rugwind van 3,7m/s. Daarna mochten Stéphanie en Vreni aan de slag. In haar reeks kwam Stéphanie tot een jaarsbeste van 12"74 (+0,8m/s) en Vreni in de volgende reeks tot 13"72 (+1,4m/s). Koen Rummens tenslotte liep een nieuw PR. Met een bijna maximale rugwind van 1,9m/s was hij met 12"11 net 1 honderste sneller dan zijn vorige besttijd. Na de 100m nam Stéphanie deel aan het verspringen. De wind bemoeilijkte een constante aanloop gedurende de wedstrijd. Toch slaagde Stéphanie er nog in een regelmatige wedstrijd neer te zetten, maar het bleef "slechts" bij 5m20. Dat de wind wispelturig was, mocht Natacha ook ondervinden tijdens haar 1000m. Op bepaalde momenten leek het alsof ze letterlijk stilstond. Toch kon ze haar tempo toch nog redelijk goed vasthouden en eindigde ze uiteindelijk in 3'21"08. Om de namiddag af te ronden liepen Stéphanie, Vreni, Helene en Koen nog een 300m. Vertrekken met wind op kop is nooit gemakkelijk, en zeker niet op een 300m. Vreni en Stéphanie mochten samen aan de slag in hun 300m. Na een twijfelende start kwam Stéphanie nog sterk opzetten en eindigde in een meer dan behoorlijke 41"15 op amper 5 honderdsten van de overwinning. Even later finishte Vreni in een tijd van 44"64. Helene, na haar ervaring op de 400m van vorige week, wist niet echt wat ze van de 300m mocht verwachten. Ze gaf zich volledig en eindigde in een PR van 45"95. Koen mocht weer als laatste van ons groepje aan de slag. Hij startte deze keer zelfs nog iets sneller dan vorige week op zijn eerste 400m. Nu - in zijn eerste 300m - kwam hij, na het klassieke sterven in de laatste rechte lijn, uit op 38"32. (Info: Gunther)

Zaterdagavond stond in Gelrode ook de stratenloop op het programma. Heelwat Leuvense lopers - waaronder een ruime delegatie van kern Halen - bevolkten de eindresultaten. We onthouden alvast dat Pieter Rijnders er probleemloos naar de overwinning over 12 kilometer liep; dat zijn vriendin Marjan Stevens derde werd in de 6 kilometer en dat Joren Gordts er spelenderwijs de korte afstand op zijn naam schreef.

Sander Theunis op recordjacht (Huizingen, 05 augustus)
Vrijdagavond stond in Huizingen de vakantiemeeting van OE Halle op de kalender. Met nogal wat prijzen, werd een mooi deelnemersveld aangetrokken, waaronder ook meerdere Leuvenaars. Maar het zat de OEH-ers niet mee met deze goedbedoelde eersteling. Vooreerst begon de meeting met een uur vertraging vermits er geen starter voorhanden was. Gelukkig kon de plaatselijke improvisatie een nog langere wachttijd vermijden. Dan waren er ook de klassieke vrijdagavondfiles op de Brusselse ring. Van Leuven naar Huizingen mocht je rekenen op zo'n anderhalf uurtje auto. Tenslotte was ook het weer niet atletiekvriendelijk: regen, wind en frisse temperatuur. Naar het einde van de avond verbeterden de weersomstandigheden, zodat de afstandsnummers nog onder een behoorlijk hemeldek werden afgewerkt. Toch een minpunt: zondagochtend stonden nog steeds geen resultaten op de OEH-site, zodat we hier wat moeten improviseren... Herman Van Uytven was met enkele van zijn werpers ook in Huizingen geraakt. Cadet Sander Theunis lukte een dik PR, met een kogel die voorbij de 14 meter vloog (14m45), Later slingerde hij de discus naar 45m16. Loïc Lemaître was alweer de sterkste met de speer (63m40) en gooide de discus ook nog naar 41m71. Katrien Van De Broeck hanteerde alweer een discus die verder zweefde dan 40 meter: 42m15. Johan Mordijck kwam sterk voor de dag en kon in de 300m het vuur aan de schenen leggen van EKu23-ganger Matthieu Schoeps. Zijn chrono: 34"93. Jurgen Ooms was in een andere serie aan de slag in 39"32. Jerre Van Ophem liep de 800m in 1'58"87: vooral zijn eindschot maakte indruk. Liesbeth Van de Velde gebruikte deze meeting als afsluiting van haar eerste stageweek kiné, waarbij de training flink teruggeschroefd werd. Die achterstand werd hier wat bijgewerkt toen ze als tempomaakster eerst aan de slag was gedurende 500m van de 800m en later in de 3000m toen ze Corinne Debaets naar 9'39"84 en de zege over 3000m loodste. In dezelfde koers werd Elke Van Hoeymissen knap gepiloteerd door Sylvie Ameloot tot ruime twee kilometer om met 9'49"13 haar tweede prestatie ooit te realiseren in haar tweede koers van 2005. Alle resultaten op de site van OEH...

Persoonlijke Records tuimelen... (Oordegem, 30 juli)
Alweer een hele drukke atletieknamiddag/avond in het Vlierzeelse stadion van Oordegem-Lede, waar de Flanders Cup manche van VITA doorging omdat de vernieuwde piste van Ninove nog niet afgewerkt was. Frauke Penen was de eerste die in actie kwam. In de eerste reeks van de 100m van het voElke Van Hoeymissen begint aan haar indrukwekkende remonte (Foto: KlaartjeB)orprogramma werd ze bij een verwaarloosbare rugwind heel knap tweede in 12"00, oa. voor kersvers Europees junioreskampioene horden, Eline Berings.  Als we onze boekhouding goed bijgehouden hebben, is dat Fraukes 3de prestatie ooit. In de 400m was Maryam Amellal aan de slag: ze werd 6de in 58"35 en Johan Mordijck liet als 5de in zijn reeks 49"33 afklokken. In het naprogramma kwam Joren Gordts vanuit baan 1 tot een PR van 51"16 en Jurgen Ooms in een andere serie 3de in 55"44. Hilde Bottin lukte in het hinkstap een nieuw clubrecord W40: met 10m43 belaagde Hilde zelfs het Belgisch record, prestatie die ze bij een van haar andere pogingen ruim overschreed (10m50), maar met rood werd afgevlagd wegens nipte nulsprong. Maar dat record komt er ongetwijfeld aan. Kathleen De Wolf verscheen twee keer in de arena: 26m90 met de discus en 9m90 met de kogel. Jonas Van Campenhout klom op het podium van de kogelstoters: 13m54 kwam er achter de naam van onze eerstejaarssenior. De jonge hoogspringers Bjoke Adang en Tim Rummens noteerden gelukte pogingen over 1m86 en 1m81. Deze Flanders Cup werd opnieuw overrompeld door de (halve) fondlopers. Met heelwat speculeerwerk over de reeksindelingen tot gevolg. Over 't algemeen mochten onze clubgenoten daarover niet klagen, maar Joris Windey moest toch een viertal uur wachten alvorens hij aan de slag kon, nadat bleek dat hij niet in de B-serie mocht/kon starten. Onze beloftenkampioen maakte zich dan even kwaad en liet de adrenaline in de C-reeks de vrije loop: overtuigende winst in een dik PR van 1'52"47 ! Marc Dannis scoorde in een andere serie 1'56"0 en Pieter Windey - 'kleinere' broer van Joris - finishte heel sterk en liet na veel blessureproblemen alvast een veelbelovende 2'02"74 optekenen. Bij de vrouwen kreeg Liesbeth Van de Velde wél startrecht tussen de 14 deelnemers van de hoofdserie. Liesbeth klampte sterk aan en finishte in 2'09"02, een ruime seizoensbeste. Sarah Verjans (2'20"18) en Marijke Cauwenbergh (2'26"34) waren in andere series aan de slag.
Elke Van Hoeymissen had de beste reeks 1500m uitgekozen om haar wedstrijddebuut te maken na zes maand competitieonderbreking. Het competitieritme was bij aanvang nog wat onwennig, maar eens op dreef, was Elke niet meer te stuiten: 10de (van 24) in 4'32"37. Het visitekaartje is afgegeven. Kathelyn Polspoel fungeerde in de tweede serie als haas voor Linde Wyseur. Dat deed ze voortreffelijk tot de laatste ronde, want daarin trok ze alle registers open en kwam ze zelfs de winnares nog bedreigen met haar (ruim) nieuw PR van 4'39"67. Linde mocht met 4'47"67 ook al een PR noteren en daarmee mocht ook juniore Marjan Stevens als 2de in de volgende reeks pronken: 4'51"27 ! Slechts één mannelijke 1500m-loper, maar ook Jeremy Van Ophem hield er een PR aan over: met 4'00"04 streelde hij de vierminutengrens. Ook één DCLA-er in de 5000m. Pieter Rijnders ging na de Afrikaanse trein vlot mee tussen de andere Europeanen op weg naar 14'10". Bij kilometer vier weigerden de benen echter alle medewerking en de laatste ronden werden een lijdensweg naar 14'40"76. De volledige resultaten van deze geslaagde Flanders Cup kan je hier vinden.

400m-festival in de Kempen (Mol, 30 juli)
Als afwisseling voor de intensieve trainingen van de laatste weken, gingen we eens een wedstrijdje doen te Mol. Stéphanie en Natacha Herssens, Vreni Roesems, Helene De Donder en Koen Rummens wilden hun geluk eens proberen over de 400m. Ze namen er ook allemaal, behalve Natacha, deel aan de 100m als opwarmertje. In de reeks scholieren meisjes stonden dan ook twee clubgenotes aan de start. Met een meewind van 2,5m/s haalde Stéphanie het in 12"80, en Vreni werd 4de in 13"43. Bij de jun-sen-masters vrouwen, zagen we Helene in actie. Met een hele goede start liep ze direct aan de leiding die ze niet meer afstond en finishte ze in 13"51. Koen tenslotte moest onze kleuren verdedigen bij de mannen. Hij had een minder sterke start, maar finishte wel sterk in 12"23. En dan de 400m, te beginnen bij de scholieren meisjes. Op een piste met 6 banen rondom, bezet je met 3 DCLA-sters al onmiddellijk de helft van het deelnemersveld. Stéphanie nam direct iedereen te grazen, maar de echte snelheid ontbreekt nog een beetje. Ze eindigde in 59"08. Zus Natacha was met Vreni in strijd voor de derde plaats. In een dik PR van 62"84 bleef Natacha net Vreni voor die last had van hoofdpijn en uiteindelijk uitkwam op 63"43. En dan was het de beurt aan Helene en Koen, twee atleten waarvoor het de eerste keer was dat ze een 400m zouden lopen. Helene nam een sterke start en probeerde in de 2de helft zo goed mogelijk te overleven. Ze eindigde als 2de in haar reeks in 66"29. Koen vertrok als een speer uit een boog, en iedereen (ook hijzelf, zo bleek later) vreesde dat hij te snel vertrokken was. Maar hij verzwakte niet echt in de laatste rechte lijn en eindigde in een schitterende tijd van 53"77. Misschien is deze afstand wel iets voor hem in de toekomst ? (Info: Gunther V). Er waren nog heelwat andere DCLA-atleten - van trainers Theo Jaspers en Benny Leemans - in Mol aan de slag.  Zo ook Katrien Van de Broeck, die haar discus met 42m55 naar winst slingerde. Heel constant in elk geval want ook op 21/7 (Alken: 42m45) en op 23/7 (Vilvoorde: 42m49) kwam Katrien boven de 42 meter. Dat clubrecord komt er binnenkort aan ! Scholier Dieter Jaspers sprintte de 100m in 11"50 en gaf met 4m40 alle verzamelde polsstokspringers het nakijken. Johan Van Acoleyen liet met 400m-winst in 52"57 een knappe chrono optekenen en dat was ook het geval voor Myriam Juveyns, die met een 1500m in 4'50"75 alweer een stap hoger op de conditionele ladder klom. De volledige resultaten hier...

Loïc Lemaître wint Franse junioreskampioenschappen speerwerpen (Parijs, 28-30 juli)
Loïc Lemaître en Sofie Rummens namen van 28 tot 30 juli deel aan de Franse kampioenschappen voor scholieren, juniores en beloften in Parijs. Loïc is aangesloten bij ASPTT Lille Métropole en Sofie bij Neuilly-plaisance Sports (Parijs). Dit biedt hen de gelegenheid om aan interessante wedstrijden en kampioenschappen in Frankrijk deel te nemen. Sofie maakte kennis met een kampioenschap waarbij 18 atleten kwalificaties moeten doorstaan om aan de finale te mogen deelnemen. Sofie ging via 1.55m en 1.61m foutloos over de kwalificatiehoogte van 1.64m. 9 andere meisjes behaalden deze hoogte. Sofie werd door de stadionomroeper als favoriete voor de finale aangekondigd, want haar seizoensprestatie van 1.74m was de beste van het lot. In de finale had Sofie helaas problemen met haar merktekens. Ze bleef op 1.64m en een 6de plaats steken, terwijl haalbare 1.71m volstonden voor winst. De ontgoocheling was groot, want Sofie had net een geslaagde trainingsstage van 10 dagen in Macolin achter de rug en had terecht hogere ambities.
Loïc Lemaître leidt in de tussenstand van het DCLA-premiestelsel en is dus aan een sterk en regelmatig seizoen bezig. Het ene hoogtepunt volgt het andere op. Na zijn finaleplaats op het EK Juniores te Kaunas, won Loïc het speerwerpen op de Franse kampioenschappen in Parijs. Loïc lukte in de rechtstreekse finale een constante reeks worpen, met een beste van 64.58m. Meer zat er niet in, omdat de wedstrijd in een fikse regenbui plaatsvond. Loïc kwam niet in aanmerking voor de titel van Frans kampioen, maar mocht wel mee op het podium en ontving een mooi aandenken.
Deze kampioenschappen waren een leerrijke ervaring en een onvergetelijke belevenis voor deze atleten. In het mooie stadion van Charlety aan de Parijse universiteit, waren we samen met 2000 à 3000 entousiaste toeschouwers getuige van wedstrijden op zeer hoog niveau. Ook de organisatie van deze kampioenschappen was meer dan voortreffelijk ! De volledige uitslagen vind je hier.
(Info: Ivo H)

Frauke Penen schittert in de Nacht ! (Heusden-Zolder, 23 juli)
Tijdens een alweer succesrijke Nacht van de Atletiek, hielpen enkele clubgenoten er letterlijk en figuurlijk het mooie wMichel Basemans: een en al concentratie voor zijn 5000m-debuut. (Foto: DriesB)eer maken. Mooi en ideaal weer, daar kon Frauke Penen in het voorprogramma van genieten, toen zij een 100m-serie op haar naam schreef in een PR van 11"91 met een ideale rugwind van 1,9 m/s. Voor Frauke is het de tweede keer datLize Bollen: PR op de Nacht ! (Foto: DriesB) ze beneden 12 seconden duikt. Meteen ook de tweede DCLA-tijd aller tijden en stilaan komt ook het nationaal aflossingsteam in 't vizier ! De 1500m vrouwen werd de afsluiter van het voorprogramma en daarin haasde Liesbeth Van de Velde enkele landgenoten naar knappe PR's. Corinne Debaets werd er 4de in 4'26"88, Sarah Verjans 15de in 4'53"27. In de mannen-1500m was een andere DCLA-er van dienst als tempomaker: Peter Van Mechelen loodsde oa. Marc Dannis (8ste) naar 4'05"13. In een andere serie staakte junior Kim Ruell een ronde voor het einde de strijd. De vooravond van de Nacht staat traditioneel ook in het teken van de 800 meter. Kathelyn Polspoel kon in de B-serie net niet haar wagonnetje aanhangen en finishte als 9de in 2'17"16. Bij de mannen stormde een indrukwekkende Joris Windey naar seriewinst in 1'53"27. Een gesmaakte solo, op een zucht van zijn PR. In de beste 800m-serie van dat voorprogramma werkte Koen Dillen verder aan zijn comeback: het werd een 8ste plaats in 1'54"70. In nog een andere serie raakte Joren Gordts helemaal ingesloten en kon zich in het zicht van de aankomst nog naar plaats 5 wriemelen in een goede 1'56"34. Slechts één vrouwelijke 800m-loopster in het voorprogramma, maar Lize Bollen deed het dan wel heel goed als 3de met een PR van 2'13"85. Laat in de Nacht doen de 5000m-lopers het licht uit in Stadion De Veen. Bart Evens was goed op dreef in de C-reeks. Bijna helemaal alleen liep hij naar een 2de plaats in 14'07"41. Alvast een prima start na een lange inactiviteit. Pieter Rijnders was amper een dag thuis van hoogtestage in Sankt-Moritz en ondervond daar nog de naweeën van: 17de in 14'47"60. In een andere serie knapte Michel Basemans het grootste tempowerk op, maar werd daarvoor niet beloond: in de laatste kilometer van zijn eerste 5000m ooit, moest hij de top vijf laten gaan. Toch nog 5de in 15'14"20, net voor Fred Guldentops (15'16"89) en Jeremy Van Ophem die een hele moeilijke laatste kilometer beleefde (16'03"69). De allerkeinsten mochten zaterdagnamiddag de spits afbijten in de 1000 meter. Minieme Eline Deboth werd er 4de in 3'11"20 en leeftijdsgenoot Matthias Vanattenhhoven 10de in 3'02"93. Voor allebei een PR ! De Nacht was in feite al een dag eerder begonnen met het hamerslingeren te Hasselt. Sarah De Coster slingerde daar in internationaal gezelschap 40m51 ver en werd daarmee 8ste. Hier alle info over de Nacht...

Goedele Van Hentenrijk met clubrecord naar provinciale titel in eerste steeple (Vilvoorde, 23 juli)
Op het PK steeple te Vilvoorde was er zaterdag een titel op de 1500m steeple bij de cadetten meisjes voor GoLoïc Lemaître: EKJ-minimum in Oordegem (Foto: Maarten Van Looy)edele Vanhentenrijk. Goedele liep 5'43"02 en da's al meteen sneller dan het huidige clubrecord ! Vermits het haar eerste ervaring op dat nummer was, kan ze zeker nog een stuk rapper. Tinne Mommen was 3de op dat PK in 6'09"57. Er was ook een verre discusworp van Katrien Van de Broeck: liefst 42m49 ! (Info Nicole)

Finaleplaats voor Loïc Lemaître bij EK ! (Kaunas/Lit, 21 juli)
Zeer goed nieuws vanuit Kaunas ! In de Litouwse hoofdstad wierp onze clubgenoot Loïc Lemaître zich naar de finale van het speerwerpen bij de Europese junioreskampioenschappen. De kwalificatiegrens lag op een hoge 68 meter. Zes werpers voldeden aan deze eis, maar Loïc kon als eerste opgevist worden met een knappe (ochtendlijke !) 67m79, amper één meter beneden zijn PR. Ter vergelijking: zijn leeftijdsgenoot en ook concurrent in de nationale wedstrijden - Nederlander Bjorn Blommerde - kwam niet verder dan 63m17 en bezette daarmee de 18de plaats op 25 deelnemers. U kan hier de volledige resultaten bekijken. Zaterdagavond om 19u15 gooit Loïc in de finale !

Ook Stéphanie Herssens met PR (Burcht, 21 juli)
Op de nationale feestdag gingen Stéphanie Herssens, Elise Robben en Helene De Donder een wedstrijd doen te Burcht.
Stéphanie nam er deel aan verspringen en 200m. Bij het verspringen gebruikte ze haar nieuwe (langere) aanloop. Dit resulteerde met 5m47 meteen in een dik PR. Op de 200m stond er in de bocht te veel tegenwind om daar een scherpe tijd te lopen, maar ze kwam toch nog uit op 26"75. Elise nam er zelfs deel aan drie wedstrijden. In de 100m haalde ze de overwinning in 13"09 (ondanks een matige start en nog steeds last van de rug). Op de 200m behaalde ze de 2de plaats na Stéphanie in 27"59 en ze nam er ook nog eens een kogel ter hand. Die stootte ze uiteindelijk 9m30 ver. Tenslotte Helene. Pas terug van vakantie sinds maandag en met slechts 1 training in de benen, wou ze toch al eens proeven van een wedstrijd. Op de 100m voelde ze naar eigen zeggen de vakantie (en misschien ook wel de training van gisteren), maar haalde toch nog een behoorlijke 13"59. Ook zij waagde zich aan het verspringen waar ze 3m89 ver sprong. Eén avond later, vrijdagavond 22 juli, ging Vreni Roesems in Herentals als training deelnemen aan een 400mH. Aangezien het geleden was van tijdens het PK, was het afwachten hoe vlot het zou gaan. Van bij de start moest er al met het niet-favoriete been aangevallen worden, maar tijdens de wedstrijd heeft ze dit nog kunnen oplossen en eindigde ze in een niet onaardige 68"71. Dat belooft voor het Vlaams en Belgisch kampioenschap. (Info: Gunther)

Persoonlijk record voor Fredje Neys (Gent en Luik, 20 juli)
Vlnr: Fredje, Katleen en Sarah: bovenin het hamerslingerconcours te Gent.Twee grote nationale meetings op de vooravond van onze nationale feestdag. Tijdens de Nacht van de Gentse Feesten, waren onze vier hamerslingeraars aan't werk. Tim De Coster moest als eerste gooien en werd 3de met een worp van 53m82. Daarna waren de drie vrouwen aan de beurt, met een nieuw record voor Fredje Neys: 42m89, goed voor de 3de plaats en amper 16 centimeter beneden het club- en provinciaal record. Daarachter volgden Sarah De Coster als 4de (42m32) en Kathleen De Wolf als 5de (40m40). Het waaide flink, daar aan de Blaarmeersen, waardoor de 6m26 ver van Dieter Jaspers niet zal kunnen gehomologeerd worden. Zijn 11"78 in de 100m bleef wel netjes binnen de windgrenzen. Hoogspringers Bjoke Adang en Tim Rummens deelden met 1m80 de 8ste plaats, terwijl Karolien De Meyer (alweer over 3 meter met de polsstok) en Katrien Van de Broeck (alweer over 40 meter met 40m14) allebei 6de werden. Hier de volledige resultaten.
Op de internationale meeting te Luik, liep Frauke Penen zich in de kijker. In de sterkste 100m-reeks liep ze bij tegenwind naar 12"24 en gaf daarbij Lien Huyghebaert - vaste Belgische 4x100m-waarde - het nakijken. Die resultaten kan je hier bekijken.

Negende plaats voor Liesbeth op EKu23 (Erfurt/Ger, 17 juli)
Bijna een hele week moest Liesbeth Van de Velde in Erfurt aftellen, vooraleer ze zelf aan de beurt kon komen in haar eerste internationale zomerkampioenschap, de EK voor beloften. Wegens de tropische omstandigheden was het vooral vluchten voor de brandende zon, zodat Liesbeth weinig van haar coLiesbeth kijkt boos naar een Italiaanse concurrente, die aan de startlijn eventjes de binnenbaan opeist. Even verder in de rij staat Anke Van Campen.llega-beloften kon gaan aanmoedigen en evenmin zat er een leuke shoppingsessie in, nochtans heeft dit leuke historische stadje in Thüringen - voormalige DDR - alles om een toerist dagenlang in de ban te houden. Maar niet dus voor de atleten die pas zondag aan de slag konden, waaronder vier Belgische 5000m-lopers. Haar verhaal... "Het was al een hele week hoogzomer en het grote, amper overdekte atletiekstadion bood geen vierkante centimeter schaduw overdag. Toch was ik donderdagavond getuige van de onzachte valpartij van trainingspartner Dries Busselot in de steeple en zaterdag kon ik mee genieten van de schitterende prestatie van Pieter Desmet, toen hij het steeplebrons won. De uitgelaten sfeer die er toen doorheen het stadion waaide, stelde mijn zenuwen echter danig op de proef. Toch had ik een goede nachtrust en voelde me zondagnamiddag klaar voor de opdracht toen ik samen met Anke Van Campen naar het stadion vertrok. Alleen: het startuur baarde me al een hele week zorgen: 15u55 - het heetst van de dag. We stonden met 12 aan de startlijn. Een drietal stak er wat bovenuit, maar daarachter was eigenlijk alles mogelijk, ook voor mezelf. Maar de nerveusiteit van de dag voordien verdween wonderwel in de oproepkamer. Aan de startlijn woog de zon als lood op onze hoofden al gold dat natuurlijk voor iedereen. Het aanvangstempo lag dan ook niet hoog en tot kilometer drie volgde ik eigenlijk moeiteloos de bende. Toen nam de Russische topfavoriete de touwtjes in handen en wat ik ook probeerde, ik kon geen versnelling meer hoger. In 9de positie draafde ik zo'n 30 à 40 meter achter de voltallige kopgroep. Na mij volgde nog een Spaanse die echter niet wilde of kon overnemen. Elke ronde werden de rechte lijnen langer en langer, mijn benen zwaarder en zwaarder. Met nog drie ronden te gaan, spatte de kopgroep uit elkaar en ook al hoopte ik toen nog op mijn snelle finish, de benen weigerden elke medewerking. Een Italiaanse op de 5de plaats draafde amper 30 meter voor me uit, maar het beste wat ik kon, was langszij nummer 8 komen. Langszij, maar er niet over, ook al was dat de gewezen Europese veldloopkampioene bij de juniores met een besttijd van 15'22" achter haar naam. Mijn eerste reactie toen ik op het gras van het binnenplein neerviel, was: 'ik heb tenminste de aankomst gehaald, vraag me niet hoé, want dat was enkele ronden voordien nog niet zo evident...' 9de dus in 16'30"37: ik moet zeggen dat ik er me meer van had voorgesteld. Maar we moeten verder hé. Nadien is het natuurlijk makkelijk zeggen dat ik beter had gemikt op de 1500m, maar dat ik het minimum van 4'15" in mijn benen zou hebben, had ik eerlijk gezegd, niet verwacht. Wat ik wel weet: een 5000m vergt heelwat ervaring, en die heb ik momenteel nog niet. Zeker niet in zo'n tropische omstandigheden." Je kan het resultaat van Liesbeth hier bekijken...

Vijf medailles en korf persoonlijke records ! (Brussel, 10 juli)
Liesbeth Van de Velde: zilver na Veerle Dejaeghere, PR met 5 seconden verbeterd, 2de Leuvense tijd ooit én 15de nationale tijd aller tijden !Vijf medailles: tweemaal zilver en driemaal brons: dat was de balans zondagavond na het BK Alle Categorieën in het Brusselse Koning Boudewijnstadion. Beginnen we met de zilveMaarten Van Steen in achtervolging tijdens de 5000m. Maarten zou halfweg de hete strijd stoppen (Foto: Luc PAPPENS°ren medaille van junior Loïc Lemaître. Loïc komt net op tijd in z'n beste conditie en mag met gerust gemoed afreizen naar Kaunas, waar de Europese junioreskampioenschappen op de kalender staan. Onze junior ruilde z'n brons van vorig jaar nu via 66m20 met het mooier blinkende zilver, zijn tweede prestatie ooit. Winst ging naar Marc Van Mensel: geen oneer dus voor de 16 jaar jongere Loïc, want Marc zorgde al voor zijn 7de nationale titel... Ook net op tijd in conditie en klaar voor haar Europees (beloften)kampioenschap, is Liesbeth Van de Velde. In de 1500m - met drie DCLA-sters ! - legde Veerle Dejaeghere een verschroeiend tempo op aan de rest, ook voor haar clubmaatje Barbara Maveau, die tuk was op een 4'20" chrono. Liesbeth hing haar wagonnetje bij het FLAC-duo aan, moest na 800m het hoge tempo eventjes loslaten, maar vloog in een verschroeiende eindronde voorbij Maveau en kwam nog terug tot op anderhalve seconde van Veerle. Resultaat van dit zilver: 4'15"93 ! PR met 5 seconden, tweede Leuvense tijd ooit en de 15de Belgische prestatie aller tijden ! In dezelfde race lag ook Sylvie Ameloot in de laatste ronde nog op een sub-4'30"-koers, maar 350m voor het einde stopte Sylvie. Sarah Verjans lukte zaterdag al een ruim PR en kwam daar nu als 10de in 4'48"27 alweer dicht bij. De dag was al vroeg begonnen met de hamerslingeraars. In Anderlecht zorgde master Kathleen De Wolf voor een erg geslaagd optreden: als 4de met 42m41, kwam ze in de buurt van haar jaarbeste (43m14 op 1 juli te Eeklo, amper enkele centimeter verwijderd van haar clubrecord en het Belgisch record) en kwam ze dicht in de buurt van het podium ! Ook Fredje Neys kwam met 41m16 alweer boven 40 meter en dat was goed voor plaats 7. Even later was het de beurt aan Tim De Coster en onze hamerbelofte ontgoochelde niet: met 55m44 bezorgde hij zichzelf een bronzen medaille. Het eerste eremetaal voor DCLA was daarmee een feit. Sofie Rummens zorgde in het hoogspringen ook voor een aangename verrassing. Met 1m74 evenaarde ze haar jaarbeste indoor, maar wat belangrijker is: een bronzen medaille en dat achter een Olympische finaliste en Nieuw PR voor Karolien De Meyer ! (Foto: Luc PAPPENS)een gewezen Europese junioreskampioene ! Voor het echte afstandswerk was het eigenlijk veel te warm, maar zelfs dat blijkt geen vatJeremy Van Ophem doorheen de nieuwe breedhoeklens van Luc PAPPENS over de horde. te hebben op onverslijtbare Corinne Debaets. Tot voorbij halfweg maakte ze deel uit van het koptrio en eens de medaille veilig, liep ze op routine naar brons in 16'59"00. Voor dat brons kwam Catherine Timmermans in het kogelstoten nog een half metertje te kort, maar als juniore komt haar tijd zeker nog wel: zeker als we weten dat haar 13m51 een absolute bekroning is van haar regelmaat. Regelmaat: dat staat ook hoog in het vaandel van Katrien Van de Broeck: 40m79 was deze keer goed voor plaats 6. Nog iemand die kan pieken naar kampioenschappen, is Jonas Van Campenhout. Hij verbeterde zijn PR met de kogel tot 14m78: de vierde Leuvense prestatie ooit. Dubbel verrassend, want al deze sterke mannen mochten na hun eigenlijke competitie, nog eens... herbeginnen ! Bleek dat er ergens een te lichte kogel in de kamp was geslopen... 12 pogingen in totaal dus, en dat maakt de prestatie van Jonas des te opmerkelijker ! Maryam Amellal liet ook al haar jaarbeste noteren: in de 400mH werd Maryam 5de Belgische in 62"57. Naast Katrien Van de Broeck, zorgden ook Jeremy Van Ophem en Karolien De Meyer voor een 6de plaats. Karolien deed dat met brio: met 3m30 bewees Karolien dat de aanhoudster in technische disciplines ook meestal wint. Jeremy had vooral last van de warmte en van de afgelopen examenperiode. Zijn 9'57"95 zijn in geen geval een weergave van z'n intrinsieke waarde. Onze beide sprinters verzamelden een 7de plaats. Voor Frauke Penen kon het niet beter, want haar 25"03 zijn niet alleen een PR, het is ook de vierde Leuvense prestatie ooit van deze eerstejaarsseniore. Johan Mordijck liep de baanronde in 48"52, exact dezelfde tijd van gisteren ! Johan maakte indruk in de middenste helft van de koers, maar bewees in elk geval dat de 'muur' van 48 seconden wellicht binnenkort zal sneuvelen... Bekijk hier de resultaten van zondag.

Sofie Rummens: brons na een Olympische finaliste en een gewezen Europese junioreskampioene. Johan Mordijck in het kielzog van Nils Duerinck, die alsnog naar Erfurt mag. Corinne Debaets met tweede medaille binnen de vier dagen. Frauke Penen feliciteert haar trainingsmaatje Kim Gevaert. Of omgekeerd, want Frauke liep een knap PR.

Een andere Belgische kampioene, Sigrid Vanden Bempt, was vandaag aan de slag in het hete Kreta. In Rethymno kreeg onze nieuwbakken steeplekampioene een flink internationaal veld voorgeschoteld. Tot twee rondjes voor het einde kon Sigrid het sub-9'50" tempo aan, maar dan eiste de trainingsachterstand onverbiddelijk zijn tol en vergenoegde ze zich ermee om niet verder meer aan te dringen. Ze finishte uitbollend in 10'27"50. Maar er zit in elk geval een stijgende lijn in haar conditie en dat zal zij binnenkort in Naimette nog eens verder uittesten.

Drie DCLA-sters plaatsen zich voor de finale 1500m (Brussel, 09 juli)
Drie DCLA-sters treden samen met hun trainingsmaatje morgen aan in de finale van de 1500m, die op zondag voor 1/3de wat Leuvens gekleurd zal zijn. Op de foto Marieken Verhaeghe en Sarah Verjans (geknield), Liesbeth Van de Velde en Sylvie Ameloot (staand), samen met hun grootste supoorter Elke Van Hoeymissen. De zaterdag van het BK Alle Categorieën is al enkele jaren voorbehouden voor de series van de loopnummers. Ook de Leuvense lopers ontbraken niet op het appel in het Koning Boudewijnstadion. De lage hordelopers mochte de spits afbijten. Maryam Amellal plaatste zich moeiteloos voor de finale: als 3de van de tweede reeks liet ze met 63"95 de 5de totaaltijd optekenen. Finale op zondag dus. Dat is voorlopig nog niet weggelegd voor Nele Claes. Onze scholiere kwam als 6de in de B-serie tot 70"68. Die 400mH is een familiezaak ten huize Claes, want papa - master - Jacques mocht even later aanzetten in de eerste serie van de mannen, waar hij 9de werd in 58"81. Plaats voor de baanronde zonder horden dan. Johan Mordijck dus. Na zijn PR in Andorra en een meer dan bevredigend optreden in Oordegem vorige zaterdag, pakte Johan in de 3de reeks opnieuw sterk uit met een 3de plaats in 48"52. Meteen zijn 2de tijd ooit en voor de vierde keer beneden 49 seconden. Zondag staat Johan dus ook in de finale. Frauke Penen houdt in de zuivere sprint de Leuvense kleuren hoog. In de eerste serie klokte Frauke als 3de af in 12"11. Als we ons niet vergissen is dat Fraukes tweede tijd ooit, maar net onvoldoende voor een finaleplaatsje, want de 12de totaaltijd. Het verging Frauke later beter in de 200m. Opnieuw in de eerste reeks en opnieuw na haar trainingsmaatje Kim Gevaert, haalde Frauke 25"29. Voldoende voor een plaatsje in de eindstrijd van zondag. Twee juniores in de reeksen van de 800m. Hugh Huntington probeerde wat op te schuiven in de 3de serie, maar mist in dit soort competities wat ervaring. Toch is zijn tijd van 1'59"03 dicht in de buurt van z'n PR. In de 4de reeks liep Joren Gordts heel moedig en streed voor elke plaats: 5de in 1'56"16. Ook dat moet een PR zijn. Zaterdag werd besloten met de 1500-den. In serie A liep Sylvie Ameloot als 3de samen met winnares Veerle Dejaeghere over de streep. 4'40"75, zonder een extra meter teveel. Even makkelijk liep Liesbeth Van de Velde in de tweede reeks naar de 2de plaats en kwam uitbollend tot 4'36"42. Opvallend en verheugend in deze reeks was de 5de plaats van Sarah Verjans: met 4'44"23 verpulverde onze toekomstige arts haar PR en staat ze morgen als één van drie DCLA'ers in de finale ! Bij de mannen zullen we het zonder finalisten moeten stellen. Van Kim Ruell (10de in de A-serie) was dat te verwachten na zijn ziekteproces dat volgde op zijn schitterende interclub. In de andere serie deed Marc Dannis het erg knap en bracht als 7de zijn seizoensbeste beneden vier minuten tot 3'58"97. Het wordt morgen alvast een boeiende finaledag daar in het Heizelstadion, met liefst 20 Leuvenaars in een finale, want dan zullen de kampers er ook bij zijn ! De resultaten van zaterdag, of het programma van zondag kan je bekijken als word of PDF-file.

Dieter Jaspers 10de bij het European Youth Olympic Festival (Lignano, 07 juli)
Nogal wat DCLA-ers trekken deze zomer de internationale toer op. Johan Mordijck gaf het startsein via een Luxemburgse selectie (en overwinning !) in de Spelen van de kleine Europese landen te Andorra, en nu kreeg hij navolging van Dieter Jaspers
Onze scholier werd dankzij een prestatie van 4m65 in het polsstokspringen geselecteerd voor deelname aan de EYOF. Donderdag 7 juli werd hij 10de in de rechtstreekse finale van dat polsstok met een sprong van 4m40. Een Rus en een Sloveen waren er de besten met 4m70, het brons ging naar een Fransman met 4m60. Arnoud Ghislain, de atleet van UAFA die op onze meeting het minimum liep, werd er EYOF-kampioen 400m in 47"92. Prestaties kunnen gevolgd worden op www.lignano2005.it
Volgende week is het de beurt aan Liesbeth Van de Velde, die in het (Oost-)Duitse Erfurt op 17 juli aantreedt in de 5000 meter van de Europese beloftenkampioenschappen en nog enkele dagen later mag Loïc Lemaître zijn valiezen maken voor het EK juniores te Kaunas, waar hij zal deelnemen aan het speerwerpen...


Vier titels, twee records ! (Vilvoorde, 06 juli)

Titel én record voor Marc Ruell (Foto Dries B) Titel en record vooor Corinne Debaets (Foto: Dries B)
Het Drie Fonteinenstadion in Vilvoorde was woensdagavond een succesrijkeSigrid Vanden Bempt op weg naar de Belgische steepletitel in Vilvoorde pleisterplaats voor DCLA met liefst vier Belgische titels, omlijst met twee masterrecords. Beginnen we bij de steeple, waarin Stephanie De Croock met een stevig aanvangstempo probeerde om Sigrid Vanden Bempt te verrassen. Sigrid liet wijselijk begaan, kwam na half koers steeds dichter en vond aansluiting nog voor de laatste kilometer begon. Met nog twee ronden voor de boeg trok onze steepletrots zelf in de aanval en Stephanie kon niet meer aanpikken. Vanaf dan was het nog uitkijken naar de chrono: met 10'01"49 liep Sigrid een heel stuk sneller dan vorige week bij haar eerste wedstrijd en benadert ze het WK-minimum tot op enkele seconden. Uitkijken dit weekend dus, als in Kreta de volgende opdracht wacht. Ook niet vergeten dat Sigrid pas enkele maanden geleden nog op de operatietafel lag... Nadien was het de beurt aan Marc Ruell in de 10.000m, in een wedstrijd waar M40 en M45 samenliepen. Marc had zijn zinnen gezet op het Belgisch M45-record (31'14"73 van Omer Van Noten), maar het zag er niet te best uit toen na het startschot onze Piet Van Lierop de hele bende op sleeptouw nam en niemand hem wilde aflossen... Marc nam dan maar zelf de teugels in handen, maar had de hulp nodig van M40 Ronny Ligneel Pieter Rijnders volgt hier nog in't spoor van de latere kampioen Guy Fays (Foto: Dries B)om de definitieve schifting te maken. Dat lukte, want rivaal Kris Verbeeck moest afhaken en Marc snelde onder luide aanmoedigingen samen met Ligneel naar 31Roos Hermans op het hoogste trapje van de W50 (Foto: Dries B)'07"97 ! Een ruime verbetering van het BR en uiteraard de titel M45. Piet Van Lierop moest na het snelle begin eventjes gas terugnemen, maar werd uiteindelijk toch knap 10de in 34'18"76. Ook Jo Van Eynde zat in dezelfde koers en liep zo'n vier kilometer volgens verwachtingen. Daarna werd Jo overmand door spierpijnen, en verkoos onze Vlaamse 5 kilometerkampioen z'n beide maats van aan de zijkant aan te moedigen. Zoals steeds worden alle vrouwen samen van start geschoten. Daarbij ook Corinne Debaets met titel- en recordambities. Topfavoriete Anja Smolders koos al snel het hazenpad en Corinne verzeilde in de achterste gelederen van het achtervolgende groepje. Pas na vier kilometer kon ze haar molen vlot ronddraaien en vanaf dan haakten haar metgezellen één voor één af. In de slotfase kwam ze pas goed op dreef: ze begon warempel aan de voorsprong van Smolders te knabbelen en halveerde zo haar achterstand tot een flinke 60 meter. Resultaat: 2de plaats in 34'59"19, zo'n 14 seconden sneller dan haar vorig Belgisch W40-record. In dezelfde race ook de W50-ers en daarin was niemand opgewassen tegen Roos Hermans, die in 42'00"28 het grootste gedeelte in eenzaamheid naar de nationale titel afstevende. Uiteraard zijn al deze 10 kilometer-chrono's ook clubrecords. Bij de alle categorieën mannen kwamen nog twee DCLA-ers in de strijd. Maarten Van Steen toonde zich heel actief in de beginfase, maar toen de tenoren met flinke speldenprikken uitpakten, moest Maarten passen. Ook Pieter Rijnders volgde de kopgroep nauwlettend, maar tegen de fikse tempowissels was ook hij niet opgewassen. Na zes kilometer kreeg Pieter daarenboven af te rekenen met een flinke inzinking, maar hij volhardde in de pijn en werd als 8ste gerangschikt in 30'53"06.

Toch nog even meegeven dat vorige zaterdag (02 juli) in Booischot ook het Vlaams-Brabantse kampioenschap 10.000m doorging, samen met de provinciale strijd van Antwerpen. Koen De Ridder won de titel in 35 minuten en wordt voor één jaar de Brabantse titelhouder !

Donderdag 07 juli trok Guy Vanwijnendael naar Beveren, waar Michel Basemans en Sandra Schenkel allebei voor de eerste keer in een 2000m aantraden. Michel liep helemaal alleen naar 5'48"73 en Sandra liep de hele wedstrijd ook al solo en deed dat in 6'38"37, tevens een nieuw clubrecord voor juniores.

Loïc Lemaître naar het Europees junioreskampioenschap ! (Oordegem, 02 juli)
Na Dieter Jaspers (EYOF) en Liesbeth Van de Velde (EKu23), is nu ook Loïc Lemaître er in geslaagd om zich te kwalificeren voor een Europees toernooi. Tijdens een hoogkaratige Flanders Cup te Vlierzele, gooide Loïc tijdens zijn laatste poging de speer naar een machtige 68m87 ! Dat is niet alleen een dik clubrecord, de tweede Leuvense speerworp ooit, een provinciaaSylvie Ameloot (links) in een spannend 800m-slot op weg naar haar eerste sub-2'10"-chrono (Foto: Dries B)l record of de 5de Belgische junioresprestatie aller tijden, maar ook anderhalve meter verder dan het Europese junioresminimum dat op 67m21 staat. Tussen 21 en 24 juli is er dus ook een DCLA-atleet aan de slag in Kaunas !
Johan Mordijck: bevestiging van zijn chrono's die hij in Andorra op hoogte liep.Tijdens een meeting waarbij de buitenlandse inbreng onze Belgen naar meerdere records en minima stimuleerden, waren er naast Loïc nog 13 andere DCLA-ers aan de slag. De werpers lieten zich alvast niet pramen, want ook Jonas Van Campenhout verlegde zijn grens in het kogelstoten: Als 3de mocht Jonas mee op het podium, maar hij zal meer waarde hechten aan de 14m22, de 6de Leuvense prestatie ooit. Podiumplaats ook voor Catherine Timmermans: haar 13m10 waren goed voor plaats twee. Op hetzelfde trapje kwam ook discuswerpster Katrien Van de Broeck, die met 40m42 opnieuw regelmaat boven de 40 meter toont. In beide competities was ook Kathleen De Wolf actief. Onze master liet 10m26 (4de) en 29m68 (9de) noteren. Twee springers verdedigden rood-wit: de jonge Bjoke Adang deed dat met 1m86 als 4de van het hoogspringen heel knap en master Hilde Bottin strandde met 10m10 op amper een zucht van haar clubrecord.
Johan Mordijck stond erg gemotiveerd aan de start van de C-reeks 400m. Onze kampioen van de Europese 'Small Nations' stormde als 4de naar een hele knappe 48'"69, zijn tweede beste chrono ooit ! In de 200m liep Maryam Amellal naar 26"30 en ook die chrono benadert haar PR. De 1500m vrouwen zag twee DCLA-dames op het podium. Liesbeth Van de Velde, pas bevrijd van examenstress, wachtte geduldig achter de tempomaakster die halfweg een handvol seconden te traag doorkwam. Daarna trok Liesbeth haar registers open en won onbedreigd in 4'26"12. Niet heel ver daarachter eiste master Corinne Debaets het derde trapje op in 4'28"76. Even later was het de beurt aan Pieter Rijnders in de dubbele afstand. Onze Vlaamse kampioen 5000m, in volle voorbereiding op het BK 10.000m werd knap 7de in 8'15"67, amper een halve seconde boven zijn besttijd van enkele jaren geleden. In de B-serie knapte Wouter Degroote mee het kopwerk op en werd daarvoor beloond met 8'55"88. De 800m-A-reeks leverde Sylvie Ameloot een nieuw en knap PR op: in een fel bevochten eindsprint, met zes atleten binnen de seconde, dook Sylvie voor het eerst beneden 2'10": haar 2'09"41 is de 6de Leuvense chrono ooit. Bekijk hier alvast resultaten !

Sigrid Vanden Bempt en Koen Dillen te sterk voor de rest (Tessenderlo, 01 juli)
Heelwat belangstelling van onze atleten voor de avondmeeting van Tessenderlo, waar Sigrid Vanden Bempt haar eerste volledige steeple had geprogrammeerd. Sigrid liep solo naar 10'15"69, ontbeerde weliswaar concurrentie in de laatste kilometer maar rondt daarmee alvast een volgende stap van haar voorbereiding af na een lange revalidatie. Tessenderlo stond ook voor duizend meter. Myriam Juveyns lijkt stilaan de weg te vinden naar haar vroegere jeugdniveau. Myriam had als 3de amper 3'06"25 nodig. Goedele Van Orshoven klokte als 10de af in 3'33"89. De snelste 1000m-loper van de avond kwam ook van DCLA: Koen Dillen lijkt na een veeleisende studieperiode in Duitsland nog tijdig op kruissnelheid te geraken voor de herfstkampioenschappen. Hij had amper 2'29"87 nodig. Piet Desmet heeft ook de smaak te pakken als 5de in 2'32"89. De 2de reeks was helemaal rood-wit gekleurd. Nieuwbakken master Marc Neefs kwam met 2'42"35 als 2de heel snel weg. Is daar stilaan een clubrecord in gevaar ? Valerio Vinci (3de, 2'42"36), Wim Steurs (4de, 2'43"15), Johan en Guido Verdeyen (6de en 7de in 2'43"90 en 2'44"82), JP.Herremans (8ste, 2'46"56) en Jurgen Wandels (12de, 2'49"96) maakten er een indrukwekkend Daringrijtje van. In de derde reeks waren Willy Sempels (2'59"93) en Patrick Piron (3'14"21) aan de slag. Verder was ook Nele Claes erg actief, met 100m-winst in 13"45 en 27"58 over de dubbele afstand (4de). Jonas Raeymaekers won deze afstand bij de cadetten in 25"25.

Ga naar zomer 2005 (deel 3)
Terug naar home-page

terug naar het... DCLA-Archief...