DARING CLUB LEUVEN ATLETIEK

Terug naar Home Page DCLA
Opmerkingen ? Stuur ons een mailtje !
RunningCenter.jpg (10115 bytes)
ZOMERNIEUWS 2006 (DEEL  4)

Drie provinciale meerkamptitels (Dilbeek, 05 & 06 augustus)
Tine Mommen op het hoogste cadettentrapje te Dilbeek (Foto: FransM)
Amper vier clubgenoten namen deel aan de jaarlijkse Dilbeekse meerkampen, tevens goed voor het Vlaamse en Brabantse kampioenschap. Master Ingrid Ceuppens verzamelde bij de W45 de provinciale titel met een vijfkamptotaal van 1.357p. M45-er FriedhelPR-evenaring van Tine in het ver.  (Foto: FransM)m Dreckmeier zag zijn 1.977p in de vijfkamp goed voor een 7de plaats op VAL-niveau, maar ook hij palmde de proviciale titel in. Cadet Tine Mommen legde in een sterk bezette competitie beslag op een 10de plaats met 3.057p. Ook voor Tinne was het provinciale schildje weggelegd.
Frans Mommen bezorgde ons volgend verslag over deze meerkamp.
Op 5 en 6 augustus vond in Dilbeek het Vlaams kampioenschap en tevens het PK Vlaams-Brabant meerkamp plaats met slechts 4 DCLA deelnemers (ooit waren het er meer). Na lang twijfelen besloot Ingrid Ceuppens bij de masters W45 af te reizen naar Dilbeek. Achteraf kon ze tevreden zijn met die beslissing. Goed weer, en een puike prestatie leverden de Vlaams-Brabantse titel op met een vijfkamptotaal van 1.357p. In de beide springnummers presteerde ze op niveau (1m29 hoog en 4m06 ver), terwijl ze in de 800 meter met 3'26"17 de eerste plaats veroverde. Bij de masters heren had DCLA ook een deelnemer: Friedhelm Dreckmeier. Spurten, werpen en springen gingen behoorlijk goed, de 1500 meter betekende afzien voor onze 47-jarige, maar ook hem kwam uiteindelijk met 1.977p de Vlaams-Brabantse titel toe, en een 7de plaats op Val-niveau. Junior Thibaud Bodson hield het zaterdag, na de eerste dag van de tienkamp, voor bekeken en startte zondag niet meer in de 110mH.
Cadette Tine Mommen hoopte op een Vlaams-Brabantse podiumplaats. Haar eerste nummer, de 80 meter horden is haar zwakste onderdeel, maar Tine startte goed met een nieuw PR. Ze ging op de goede weg voort met alweer een PR in het hoogspringen (van 1m41 naar 1m47), waardoor ze met een degelijke kogel na de eerste dag onverhoopt aan de leiding stond in Vlaams-Brabant. Met een evenaring van haar PR in het verspringen, en nog 2 degelijke resultaten in het speerwerpen en op de 800 meter, bleef ze buiten schot van de concurrentie. De Vlaams-Brabantse titel met 3.057 p (ook een PR) betekende ook een 10de plaats op VAL-niveau.
De resultaten van deze meerkampen via de site van DAC.

PR Verspringen voor Matthias (Mol, 05 augustus)
Op zaterdag 5 augustus sprong Matthias Vanattenhoven tijdens de Nacht van de Vriendschap in Mol een nieuw PR. Hij landde 5m72 ver in het zand. Daarmee verbetert hij zich met 2 cm. Met prestaties in stijgende lijn geeft dit mooie vooruitzichten voor het Kampioenschap van Vlaanderen voor cadetten en scholieren op 15 augustus. Daarnaast kwam hij, na een mindere start op de 100m, toch nog op 12"58 uit. (info: Brent G)

2000m-Clubrecords in provinciale wind (Huizingen, 04 augustus)
PieterJan Van Eynde snelt naar een nieuw clubrecord 2000m.  (Foto: Bert H) Tijdens de prijzenmeeting van OEH te Huizingen, kwamen onze Leuvense deelnemers vrijdagavond in het plaatselijke provinciale domein met enkele knappe prestaties naar huis. Zo waren er clubrecords voor scholier PieterJan Van Eynde in de 2000m (5'40"67) en zelfs een Belgisch W40-record voor Corinne Debaets over dezelfde afstand (6'13"00). In diezelfde koers verbeterde Elke Van Hoeymissen zich als tweede na Barbara Maveau (Belgisch junioresrecord van 6'01"61) met liefst 13 seconden tot 6'08"48. Da's de tweede DCLA-prestatie ooit... Juniore Lesley Trappeniers kwam er als 10de tot 7'07"33. PieterJan verbeterde z'n eigen clubrecord dus, maar ook Darcis Claessens bleef onder dat oude clubrecord: via een sterke laatste ronde finishte Darcis als 3de in knappe 5'46"82. Bij de seniores, waar Joris Windey tot hallfweg het temo maakte, kwam junior Michel Basemans tot een sterk PR van 5'32"78
Dat allemaal gebeurde op het einde van de avond, toen de stevige wind al wat meer was gaan liggen, maar enkele uurtjes vroeger kregen de 800m-lopers flink wat weerwerk van stevige bries. Zo miste Marieken Verhaeghe de aansluiting al vroeg metOp deze bij elkaar horende spikes kwam het nieuwe Belgische record W40 tot stand. Hopelijk geen reden voor annulering van de homologatie...  (Foto: Bert H) het kopduo en bokste ze met de rest op sleeptouw naar een knappe 2de plaats in 2'15"29, daarbij nog flink wat grond goedmakend op winnares Mieke Geens. In een andere reeks zette Marijke Cauwenbergh de concurrentie netjes uit de wind, wat niet onbetaald bleef in de slotfase: 2de in 228"69. Koen Dillen had ook al snel de koplopers laten gaan, maar remonteerde toch nog een van hen in de rechte lijn: ook achter zijn 1'54"74 mag een grote -W gezet worden. Wie nu ook alles weet van de Huizingse bries, is Jonas Maris: die trok zelfverzekerd alle registers open en leek op een overtuigende zege af te stevenen in serie 2. Maar tegenwind zorgt ook voor extra verzuring waardoor de laatste halve ronde wel eens zo lang lijkt: gestorven als 3de in 2'06"58. Even verder werd Pieter Windey 7de in 2'10"95. Willem Abts en Joren Gordts opteerden in deze omstandigheden voor de 300m. Willem werd 2de in zijn serie (37"00), Joren had net een halve seconde meer nodig, maar won wel een andere reeks.
Werpers kunnen ook flink tegengewerkt worden door tollende wind: geen beletsel voor Katrien Van de Broeck: zij prikte als 4de na de nationale top alweer een mooie 41m44 op het bord. Cadet Pieter Maarten combineerde kogel en discus, met twee keer een 3de plaats als resultaat: 11m85 en 37m84.
Zoals zo vaak al, zorgde huisfotograaf Bert Heyns voor knappe beelden...

Drie kranige zeventigers in het Europees hoogspringen: Bert Van der Linden (rechts) haalde brons met 1m33. Bert wint Europees brons, Hilde haalt het Belgisch record binnen ! (Poznan, 20 tot 30 juli)
1m33: da's de hoogte waarmee onze Bert Van der Linden in het Poolse Poznan vorige maandag (24 juli) aan de haal ging met de bronzen medaille van de Europese masterskampioenschappen. Een Tsjech en een Turk bezetten er de hoogste plaatsen met 1m39 en 1m36. Na de wereldmedaille van vorig jaar in San Sebastian dus alweer een flinke beurt van onze Bert op internationaal niveau. Ook Hilde Bottin was van de partij in Polen en ook zij maakte er een uitstekend verblijf mee. Liefst 10m61 hinkstapte zij zaterdag 29 juli ver bij de W40, en da's een verpulvering van haar Brabants- en clubrecord. Meer nog: als onze statistieken kloppen, dan verdringt Hilde hiermee die andere Hilde - Ervyn - van de Belgische recordtabellen. Ervyn kwam twee jaar geleden tot 10m50. Nog opmerkelijker: de 10m61 van Hilde kwamen tot stand bij een fikse tegenwind van -1,8 m/s. Helaas werd al dat moois niet beloond met eremetaal, want het brons lag voor Hilde nog 26 centimeter verder. Toch een schitterende prestatie van onze beide vertegenwoordigers daar in Poznan, waar ook onze gewezen clubgenote, Kathleen De Wolf, zich op haar allerbest vertoonde: Europees hamergoud met een hele verre 44m03, op een zucht van haar eigen BR. De resultaten van Bert en Hilde kan je hier raadplegen.

Stephanie Herssens holt met succes van vakantiezand naar springzand (Ninove, 29 juli)
TStephanie Herssens zweeft naar een nieuw CR hinkstap (Foto: Luc PAPPENS)ijdens de Flanders Cup te Ninove liepen enkele Leuvense spurtsters zich in de kijker. Eerstejaarscadette Esther Salaets liep twee keer een PR: op de 100m kwam ze tot 1Van hoogtestage recht naar de piste: Corinne Debaets, Marieken Verhaeghe en Elke Van Hoeymissen zetten seizoensbesten neer (Foto: BertH)3"08 en won ze daarmee haar serie. Op de dubbele afstand liep ze zelfs 26"30, de tweede beste DCLA-tijd bij de cadetten meisjes ! In diezelfde reeks 200m kwam Helene DeDonder na haar vakantie tot 28"02.Ook Stéphanie Herssens was nog maar enkele dagen in België en besloot mee te doen aan ver- en hinkstapspringen. Zij zette een superreeks neer: slechts 1 keer onder 11 meter, en al haar andere sprongen boven haar eigen junioresclubrecord, met als uiteindelijke resultaat 11m47 ! In het verspringen had ze meer last van de veranderende wind, zodat ze na 2 nulsprongen een "veilige" sprong van 4m94 moest doen om toch nog verder te kunnen. Uiteindelijk werd ze toch nog 2de in de (internationale) wedstrijd, na een Amerikaanse springster, met een sprong van 5m43. En dit allemaal na 3 weken vakantie ! (Info: Gunther V)
Hans Moons pakte als 4de in de 100m-series uit met 11"56., wat later gevolgd door een 23"79 over 200m (3de). Maryam Amellal won een serie van de baanronde en klokte daarbij een niet onaardige 58"13. Eenzelfde opdracht voor Pieter Windey, die in zijn reeks als Kim Ruell met luxehaas Thomas Matthys op zoek naar een WK limiet (Foto: BertH)5de tot 54"08 kwam.
In de afstandnummers mocht Koen Dillen in de B-serie van de 800m als eerste de spits afbijten. Via een sterke laatste rechte lijn finishte Koen als 5de in 1'52"84. Jonas Maris liep in het naprograma ei zo na naar reekswinst met 2'00"29 als resultaat, op een zuchtje van z'n PR. Trainingsmakkers Master Marc Neefs (7de, 2'09"29) en cadet Kasper De Bondt (10de, 2'13"90) vonden elkaar in de 5de serie van het naprogramma. De enige vrouwelijke 800m-vertegenwoordigster was Myriam Juveyns: onze juriste snelde haar dubbele baanronde af in 2'21"72 en werd na een knappe koers beloond met een 5de plaats. De andere rood-witte vrouwen opteerden voor de 1500m. Elke Van Hoeymissen, Corinne Debaets en Marieken Verhaeghe waren net als Jonas Maris pas neergedaald vanuit het ijle Sankt-Moritz en voelden nog wat flanellen benen. GelukJonas Maris duikt opuit de VITA-Nacht: net geen PR of reekswinst. (Foto: BertH)kig niet in de koers: Marieken ging onvervaard mee Esther Salaets sprint naar een dubbel PR in Ninove (Foto: Luc PAPPENS)met de aanvalsters, maar werd in de slotronde voorbijgerend door Corinne, die op haar beurt in de laatste 50 meter een onder stoom geraakte Elke zag passeren. Voor alledrie een flinke verbetering van hun seizoensbeste en een sterke klassering in dit internationaal veld: Elke (6de), 4'28"17; Corinne (8ste), 4'28"70 en Marieken (11de), 4'30"18. In andere series snelde Hanna Aerts bijna naar de zege, maar een knappe 5'06"74 verzachtte ruim haar 2de plaats. Goed op dreef was ook Sarah Verjans, die haar 11de plaats beloond zag met 4'45"12.
Bij de mannen probeerde Kim Ruell in een ultieme poging alsnog het minimum voor het WK juniores af te dwingen en zo Loïc Lemaître te vergezellen naar China. De koers werd perfect op touw gebracht door luxehaas Thomas Matthijs. Maar na een kilometer werd het duidelijk dat Kim niet dezelfde benen had als in Heusden en met nog een halve ronde te gaan, stapte Ruell junior uit de baan.. "Ik moet eerlijk zijn: vandaag ging het niet zo goed als vorige week. Twee keer 3'45" lopen als junior in één week, is momenteel nog wat van het goede teveel. Maar ik ben tevreden dat Maarten Van Steen (midden): alweer beneden de 14 minuten. (Foto: BertH)ik het geprobeerd heb en die mooie chrono van vorige week neemt niemand mij nog af." In de tweede serie van het naprogramma werd niet echt doorgelopen, met een dicht en nerveus koersverloop tot gevolg. Geen beletsel voor Jeremy Van Ophem om zich veruit de snelste te tonen van de hele bende in 4'00"66. Even verder werd Marc Dannis - in't begin mooi mee voorin als tempomaker - 11de in 4'05"92.
Maarten Van Steen kreeg een internationaal 5000m-veld voorgeschoteld. Op dat ogenblik was het nog net iets te warm en zuurstofarm, maar onze beroepsofficier en aanstaande vader verdedigde met klank zijn zilveren BK-medaille en dook als eerste Belg van het lot in 13'59"69 als 8ste alweer onder de 14 minuten.
Ook Catherine Timmermans was weer trouw op de afspraak met de beste kogelstootsters van het land. Deze keer was er voor Catherine een 3de plaats en 12m97 weggelegd.
Zoals zo vaak, was onze huisfotograaf Bert Heyns aanwezig en blikte hij al zijn harde schijfjes in met knape foto's die je hier te zien krijgt. De volledige resultaten zijn hier te bekijken...

Ijzersterke Kim Ruell ! (Heusden-Zolder, 22 juli)
Het was warm in het Duinenstadion van Heusden. De schaduwrijke plaatsen werden vlug ingenomen. Voor het overige en zoals altijd: veel volk, veel atleten uit alle hoeken van de wereld, knappe wedstrijden en een regen van persoonlijke bestprestaties. Eén tegenvaller was de opkomende wind en dito regenvlagen tijdens de laatste reeksen van de 5000m in het naprogramma. Michel Basemans die in de laatste reeks van start ging, liep vlot mee tijdens de eerste helft van zijn 5000m maar moest zijn twee gezellen laten gaan om uiteindelijk te eindigen in 15.23.97. In een eerdere reeks geraakte Wouter Huybens niet onder de vijftien minuten en kreeg 15.20.13 achter zijn naam. Een chrono beneden de veertien minuten daar zorgden Jesse Stroobants en Maarten Van Steen voor en uiteraard voor beiden een nieuwe besttijd. Jesse liep zijn 5000 in 13.55.73 terwijl Maarten met zijn 13.59.10 in een verschroeiende eindsprint net onder die grens bleef.
Ook Leuvense atleten in de reeksen van de 800m. Marc Danis liep in zijn reeks naar een 8ste plaats in 1.58.90, terwijl Koen Dillen in een andere reeks naar 1.54.05 liep, goed voor een negende plaats. Sylvie Ameloot mocht ondervinden dat niet alle 800-den op dezelfde manier worden gelopen, heel de tijd was zij op achtervolgen aangewezen en een betere tijd had er misschien ingezeten indien wat meer werd samengewerkt, haar eindtijd 2.10.44.
Frauke Penen liep in de B-reeks van de 100m naar 11.73.
Dan blijven er nog de wedstrijden over 1500m. Jeremy Van Ophem kwam voor een tijd onder de 4 minuten en dat lukte aardig met zijn nieuw PR van 3.58.94 terwijl Myriam Juveyns naar een seizoensbeste liep van 4.43.19.
Wie naar het WK voor juniores wil moet uiteraard de vereiste limiettijd lopen en die was 3.45.39 en in een 1500m waarin liefst 7 atleten naar een nieuwe besttijd liepen kwam Kim Ruell uit op 3.45.60 amper 21/100-sten boven die limiet Dolle vreugde toen na iets meer dan 20 minuten door de stadionomroeper werd afgeroepen dat Kim een selectie had voor het WK in China, vreugde die een hele tijd later omsloeg in ongeloof toen bleek dat er een “vergissing” in het spel was opgedoken. Het blijft dus nog wel bang afwachten of hij mee mag gezien de limiet die de IAAF vraagt 3.48.00 is en de selectiecommissie later moet beslissen of Kim nog mee mag naar het WK. Sterk blijft daarentegen de prestatie van Kim die maar liefst 3,5 seconde onder zijn vorige besttijd bleef en in België deden amper 10 juniores ooit beter. Uiteraard is dit ook een nieuw clubrecord.
Bekijk hier de foto's van BertH....

Clubrecords in Limburgse Nacht (Alken, 15 juli)
Katrien Van de Broeck wierp op 15 juli tijdens de Nacht van Alken een nieuw persoonlijk en clubrecord met de discus: 43m72. En het was geen toevalstreffer want Katrien wierp ook nog 43m62 en 43m54. Limburg ligt Katrien alvast goed, want ook haar vorige record - tien centimeter minder ver - werd gelukt in het bronsgroen eikenhout (Lommel). (Info: Herman VU).
Tijdens dezelfde meeting zorgden nog twee jeugdige atleten voor clubrecords op de mijl: cadette Eline Deboth onttroonde met 5'30"97 Kathelyn Polspoel (5'36"67, gelukt in 1998) en Dawit Van Haute stelde met 4'50"86 het eerste clubrecord in. Andere Alkense mijlers bij de cadetten: Laurens Muchez (4'52"22); Philippe Timmermans (5'14"48) en Siemen Corbeels (5'24"54). Bij de scholieren Daan Thijs (4'55"06) (Info: Roel B)

Nog wat BK-cijfertjes... (Brussel, 09 juli)
Bij de Belgische kampioenschappen Alle Categorieën hebben we de finalisten een aantal punten toegekend: 8 voor de winnaar, 7 voor de tweede, 6 voor nummer drie en zo verder tot tenslotte 1 punt voor de achtste. En zo komt onze voorzitter na veel rekenwerk tot de volgende tabel….

Zo was het in 2004
1.KAAG 102
2.VAC 91
3.DCLA 75
4.AVT 63
5.RCG 56
Zo was het in 2005
Mannen Vrouwen Totaal
1.RFCL 42 1.KAAG 69 1.KAAG 91
2.VAC 38 2.DCLA 57 2.DCLA 80
3.CABW 38 3.VAC 36 3.VAC 74
4.REXC 34 4.OEH 32 4.CABW 67
5.RCG 29 5.CABW 29 5.RFCL 60
6.FLAC 24 6.FLAC 28 6.OEH 55
7.DCLA 23 7.RFCL 18 7.FLAC 52
7.OEH 23 8.AVT 16 8.REXC 41
9.RCG 35
10.ACHL 33
11.AVT 32
zo is het in 2006
Mannen Vrouwen Totaal
1.DCLA 53 1.DCLA 63 1.DCLA 116
2.REXC 47 2.KAAG 38 2.VAC 72
2.VAC 47 3.FLAC 33 3.CABW 64
4.CABW 37 4.CABW 27 4.KAAG 61
5.RCG 35 5.RCG 25 5.RCG 60
6.VS 27 VAC 25 6.FLAC 54
7.RFCL 26 7.AVT 22 7.REXC 53
8.KAAG 23 8.ZELE 21 8.AVT 44
9.AVT 22 9.OEH 20 9.VS 40
10.AT84 21 9.OLSE 20 10.RFCL 38
10.FLAC 21
en verder (maar een greep uit het geheel…)
OEH 7 20 27
DAMP 14 11 25
ACHL 5 12 17
ROBA 8 7 15
LOOI 1 5 6
DUFF 1 2 3Twee titels, acht medailles, 24 top acht plaatsen ! (Brussel, 09 juli)
Liefst acht medailles namen de DCLA-atleten mee naar de Gaston Roelants Arena tijdens Nieuw PR voor Frauke en plaats 4 (Foto:Luc PAPPENS)de finaledag van de BK AC ! Daaronder zelfs tZilver voor Corinne Debaets in de 5000m (Foto: Annelies DR)wee titels en twee podia met liefst twee rood-witten op de trapjes ! Met daarnaast nog een hele serie ereplaatsen, wat maakt dat het een onvergetelijk kampioenschapsdag is geworden.
Over de schitterende resultaten van de werpers - met junior Loïc Lemaître als kampioen - zal Herman Van Uytven ons later berichten, wij beginnen met die andere titel en het dubbele medaillegewin in de 5000m mannen, waar Jesse Stroobants de hele wedstrijd maakte, maar finaal door een Ethiopiër van de zege werd gehouden. Met 14'11"98, die Jesse helemaal op zijn krediet mag schrijven, won onze EK-ganger alvast zijn eerste nationale titel AC ! Even verderop knokte Maarten Van Steen - die zijn laatste trainingsvoorbereiding wat in de war zag gebracht - voor het zilver. Met veel kopwerk en toch nog een spetterende sprint werd het hier voor DCLA één en twee ! Tijd van Maarten: 14'27"60. De goeie ouwe tijd kwam zelfs weer heel even terug in gedachten...  Hetzelfde nummer leverde bij de vrouwen ook al zilver op: voor Corinne Debaets ( 16'50"54) liefst haar 13de zilveren medaille AC...
Het bronzen hoofdstuk begint met Sylvie Ameloot: in de 800m trok ze net als gisteren mee in de aanval met het leidende duo, maar toen ze haar aanval op het zilver aanvatte, werd ze vakkundig mee naar de buitenkant gedrumd. Een sportieve Sylvie wilde geen klacht neerleggen en was uiteraard heel tevreden met haar brons en een nieuw PR van 2'09"19. Niet echt ver daarachter finishte Kathelyn Polspoel in 2'13"06 op die ondankbare vierde plaats na flink geknokt te hebben. Het zou niet bij die ene vierde plaats blijven... Frauke Penen zag haar trainingspartner Kim Gevaert van dichtbij naar dat formidabel Belgisch 100m-record rennen, maar Frauke hield er zBrons en PR vooor Sylvie Ameloot in de 800m.  (Foto: Annelies DR)elf een schitterende 11"60 aan over: PR, alweer een stapje dichter bij Lea Alaerts, maar helaas 'slechts' goed genoeg voor plaats 4, want net vandaag ontbolsterden ook nog twee andere sprintsters tot Europese klasse. Maar één zaak is duidelijk: het wordt moeilijk om onze clubgenote voor de 4x100m van het EK over het hoofd te zien ! Vierde ook werd Elke Van Hoeymissen in de 1500m, met een schitterende laatste ronde, recht naar een seizoensbeste van 4'28"83 op een zucht van haar allereerste brons AC. Een laatste ronde die voor Marieken Verhaeghe eindigde in een nachtmerrie: kompleet geblokkeerd als 11de in 4'39"40. Vierde plaats ook voor Pieter Rijnders in zijn eerste steeplejaar. Voortdurend alleen in achtervolging op het leidend trio, hopende dat iemand van hen zou begeven: helaas, met 9'22"16 finishte Pieter net naast het podium. Jeremy Van Ophem liet als 6de wel zijn beste seizoenstijd afklokken: 9'37"54. Vierde plaats ? Tim Rummens pakte in zijn eerste BK AC ooit met alweer 2m00 die stek in het hoogspringen. De top drie-hiërarchie werd hier gerespecteerd, maar zij krijgen week na week meer respect voor deze 'kleine broer' van Sophie... Met hamerslingeraar Tim De Coster er bij, staat de DCLA-teller voor vierde plaatsen op 6 !
Ook aan 5de plaatsen geen tekort: Kim Ruell was de jongste - en traagste - van de 9 800m-finalisten, maar Kim heeft leren knokken deze zomer en met verbetenheid vocht onze junioresveldloopkampioen zich naar plaats 5 in uitstekende 1'53"93, amper een dikke seconde verwijderd van... goud. Koen Dilllen was aanvankelijk goed mee in de koers, maar Koen kraakte in de slotfase: 8ste in 1'56"33. Ook Lien Colson sleepte een 5de plaats uit de polsstokbrand. In haar eerste jaar in deze discipline klom ze nu over 3m10, alweer een PR ! Karolien De Meyer werd 9de met 2m60.
Onze mannelijke polsstokvirtuozen sprongen allebei over 4m40: dat was voor Jonas De Meyer goed voor plaats 9 en voor Dieter Jaspers plaats 10. Een succesrijke namiddag werd nog afgesloten met de finaleplaatsen van Maryam Amellal in de 400mH (7de in 62"14) en een 8ste plaats van Djoere Gaublomme in het verspringen (6m86).
pers dan. Het succesrijke werphoofdstuk dan. Loïc Lemaître veroverde zijn eerste Belgische titel Alle Categorieën. Na 5 weken examens en een periode van maximale krachttraining met het oog op het wereldkampioenschap in Peking, vreesden we wat voor een dipje in de conditie, maar met 68m80 bewees Loïc niets of weinig van zijn speerkwaliteiten te hebben ingeboet. Na twee zilveren medailles de voorbije jaren, nu dus het eerste goud Alle Categorieën voor Loïc. In onze Belgische atletiekgeschiedenis zijn er waarschijnlijk nog niet veel mannelijke juniores geweest die in een krachtnummer als jongere reeds aan de absolute Belgische top stonden. Even leek DCLA zelfs op een dubbelslag af te stevenen want na drie beurten stond Jonas Van Campenhout tweede, maar uiteindelijk kon de man in vorm van de laatste weken (Tom Goyvaerts van Olse AC) zich tussen Loïc en Jonas plaatsen. Zo kon Jonas voor het eerst op het podium AC plaatsnemen. Blijkbaar waren de omstandigheden voor de speerwerpers in Brussel niet
ideaal (ronddraaiende wind en een bol terrein) want op één uitzondering na kon geen enkele speerwerper of -werpster een PR verbeteren. Die ene uitzondering was onze Kirsten Meeus, ze bracht met een technisch zeer goed gelukte worp haar speerPR op 43m61, dat is meteen goed voor een plaatsje in de nationale top-10 aller tijden bij de juniores. Hiermee veegt Kirsten ook twee clubrecords van de tabellen, haar junioresclubrecord van eerder dit jaar en het clubrecord Alle Categorieën dat Kirsten
reeds bezat van haar scholierentijd twee jaar geleden. Vorig jaar ging het speerwerpen wat minder goed door technische problemen, maar de leuze van speerwerpers is nu éénmaal: Winners Never Quit, Quitters Never Win. In het kogelstoten ging Kirsten op haar recordelan door, ook hier een dik PR (12m53). Daarmee behaalde Kirsten zowel met de speer als met
de kogel de vijfde plaats. In datzelfde kogelstoten werd Catherine Timmermans onbedreigd tweede met 13m67. Winnares Veerle Blondeel is nog een stevig maatje te sterk voor Catherine. Katrien Van de Broeck kwam met een bang hartje en een stevig ingepakte voet naar Brussel, Katrien verzwikte haar voet tijdens de laatste training. Met een licht gewijzigde techniek kwam Katrien toch nog tot een goede 42m54 (6de). (Info: Herman VU)
Totaalbilan van dit kampioenschap : twee titels, 8 medailles en - zeker niet te verwaarlozen - liefst 16 aanvullende top acht plaatsen ! Uiteraard een uiterst tevreden voorzitter en secretaris, die zich vanuit de tribunes konden verkneukelen aan de topprestaties van hun elite !
Bekijk hier alvast de foto's van Bert Heyns, en surf hier naar de resultaten.

Zilveren clubrecord voor Sarah De Coster ! (Kessel-Lo, 09 juli)
Dit jaar hadden de Belgische Kampioenschappen Hamer plaats te Kessel-Lo in de AtletiekArena GastonRoelants. Het goede weer was van de partij en de DCLA-ers lieten zich van hun beste kant zien. Sarah De Coster zette een schitterende reeks neer en verbeterde haar record tot 48m07 en won daarbij brons. Vanaf nu legt ze zich weer toe op de Europese kampioenschappen gewichtheffen. Fredje Neys was wat ontgoocheld over haar zevende plaats met haar tweede beste worp ooit: 43m11. Maar ze is nog jong en het beste moet nog komen. Ook bij de mannen was DCLA aanwezig. Tim Decoster behaalde een vierde plaats met 54m94 en was daar best tevreden mee. In de volgende weken hoopt hij nog een heel eind verder te werpen. De winnaar bij de mannen werd Walter De Wijngaert, de trainer van Tim en Sarah. Eén grote familie, die hamerslingeraars ! (Info: Eddy F)

Acht DCLA-ers stoten door naar de finale (Brussel, 08 juli)
Zaterdag stonden uitsluitend de series van de loopnummers op het programma van de BK Alle Categorieën te Brussel. Uiteraard ook een reeks clubgenoten die er hun beste beentjes voorzetten. Frauke Penen won met een straatlengte voorsprong haar serie 100m in 11"83, met tegenwind. Finaal betekende dat de 3de chrono, maar zonDrie DCLA-sters in deze 1500m-serie: Marieken Verhaeghe (982) en Elke Van Hoeymissen (met zonnebril) volgen attent Veerle Dejaeghere; Myriam Juveyns loopt in het pak naar een seizoensbesttijd.dag zal ook haar trainingspartner Kim Gevaert van de partij zijn. Niettemin een knappe start voor Frauke tijdens deze kampioeschappen. Drie 800m-dames verdeeld over twee series. Kathelyn Polspoel kreeg een snelle serie voorgeschoteld en finishte als 3de in 2'14"50. In de andere reeks legde Sylvie Ameloot moeiteloos haar eigen wil op en won in 2'14"53, zonder diep op het gaspedaal te gaan staan. Voor beiden was dat de 3de en 4de totaaltijd. Charlotte Debroux werd in die tweede serie 5de in 2'19"08 en schoot daarmee één plaatsje te kort voor de finale. Bij de jongens liefst vier DCLA-vertegenwoordigers. Ook daarvan zien we er zondag twee terug in de finale. Koen Dillen (3de in 1'51"99) plaatste zich via de 5de totaaltijd, junior Kim Ruell zag zijn tweede plaats in de serie goed voor de 9de kwalificerende finaleplaats (1'54"58). Eerstejaarssenior Joren Gordts (7de in 1'55"02) en junior Jonas Maris (10de in 1'59"78) kwamen om ervaring op te doen. Ook al vier DCLA-sters aan't werk in de 1500m-series. In de eerste reeks plaatsten Elke Van Hoeymissen (4de, 4'37"36) en Marieken Verhaeghe (5de, 4'38"63) zich probleemloos. Myriam Juveyns hield aan haar 9de plaats geen finaleticket, maar wel een seizoensbeste van 4'47"19 over. In de andere reeks liet Sarah Verjans als 8ste 4'51"86 afklokken. Bij de jongens hadden Joris Windey (8ste in 4'02"35) en Marc Dannis (11de in 4'06"80) geen finaleplaats in gedachten. Zij lieten respectievelijk de 18de en 24ste chrono van het totale veld van 29 afklokken. Maryam Amellal was de dag al goed begonnen voor Leuven. Met haar 3de plaats in de eerste serie van de dag, haalde zij met 63"46 de 8ste totaaltijd: goed voor een finaleplaats in de 400mH.
Sprinter Leander Cosijns nam voor het eerst deel aan dit belangrijkste kampioenschap: 7de in zowel de 100m-serie (11"36) als de 200m-reeks (22"55). Djoere Gaublomme tenslotte snelde de 110mH af in 15"44, goed voor de 11de totaaltijd.
De volledige resultaten zijn hier te raadplegen.
Zondag is de finaledag van het BK AC, en dat begint al om 10u00 's ochtends in... Kessel-Lo, waar de hamermedailles verdeeld worden !

Regen van PR's (Beveren 5 juli)
Wel dreigende wolken, maar gelukkig bleef deze meeting gespaard van onweders. We kregen gelukkig wel een regen van nieuwe PR-s. Voor de eerste sterke prestatie en PR zorgde Sarah Van Eynde, zij knapte in haar 1000m bij de juniores al het werk op tot in de laatste lijn, maar werd wel nipt geklopt. Haar eindtijd van 2’57”10 mocht wel gezien worden. Tijdens dezelfde wedstrijd liep ook Lesley Trappeniers een sterke wedstrijd die beloond werd met een nieuwe PR van 3’14”18 en dit na een periode van veel blessureleed. De volgende in de rij voor een nieuwe PR was scholier Wouter Thys in zijn eerste wedstrijd en dit ook na een lange inactiviteit : 3”08”26. Michel Basemans liep na een te snelle start toch nog naar 8’55”27 in zijn 3000m. Wie ook naar een nieuw PR sprong in het polsstokspringen, was Lien Colson met 3m08. Binnen korte tijd staat de 3m20 er wel aan te komen, ook Lore Van Roy deed het goed: zij sprong 2m68, later miste ze nipt haar sprong over 2m78. (Info: Guy VW)

Goud, zilver en brons voor de 10.000m-masters (Braine l'Alleud, 05 juli)
Roos Hermans: eenzaam op weg naar zilver.Het was veel te warm voor alle 10.000m-lopers die deelnamen aan het BelMarijke Willekens (4de van links) aan de start van hhaar uitputtingsslag naar het brons.gisch kampioenschap woensdagavond in Braine l'Alleud, in de schaduw van de statige Leeuw van Waterloo. De gelukte chrono's zijn dan ook geen weergave van het werkelijke kunnen, maar op een kampioenschap telt uiteraard alleen de plaats... Van de vier DCLA-masters die aantraden, haalden er liefst drie een podiumplaats, maar niemand zal Ferdi Put een steen gooien: hij moest als eerste in de arena. Als M45-er dan nog tussen het geweld van de M35- en M40-ers en dat terwijl de thermometer nog lustig tegen de dertig graden aanzit. Ferdi verzekerde zich al vroeg in de race van de vierde plaats, met 37'51"46 kwam hij zo'n 20 seconden te kort voor het podium. Ferdi moest de juryleden er wel attent op maken dat het brons niet aan hem toekwam, maar wel een andere atleet die men per vergissing een 26ste rondje liet afhaspelen.
Daarna was het de beurt aan alle masters-dames, met daartussen ook Marijke Willekens en Roos Hermans. Marijke voelde nog de naweëen van een pijnlijke hoofdwonde, maar nestelde zich al snel op de tweede W40-plaats. Niet simpel om die plaats vast te houden, want liefst vier categoriegenoten streden voortdurend binnen een afstand van 50 meter voor die twee resterende medailles. Marijke liet zich de kaas niet van het brood halen en veroverde met 39'44"74 knap brons in haar eerste 10.000m ooit. Roos Hermans liep een veel eenzamere race. In haar W50 was - net als bij de W40 - de kampioene een klasse apart, maar Roos hield in 43'13"18 het zilver veilig binnen handbereik.
In de laatste wedstrijd van de avond, als de zon al lang achter de heuvel van Waterloo was gaan slapen, mocht Lodewijk Verloy samen met 24 anderen aan de slag bij de M50+. In zijn categorie - M70 - was Lodewijk meer dan een minuut te sterk voor Rikske Janssens/LAC. Onze nieuwe Belgische kampioen Verloy liet 44'36"3 optekenen, iets meer dan een halve minuut boven het ijzersterke clubrecord van René Françis.  

Fredje Neys: sterk clubrecord in Eeklo ! (Foto: Maarten VAN LOOY) Fredje Neys naar Belgische plaats vier aller tijden (Eeklo, 02 juli)
Zondag 2 juli verbeterde Fredje Neys het clubrecord hamerslingeren scholieren: in Eeklo hamerde Fredje liefst 44m85 ver: da's zelfs goed voor een provinciaal record en de vierde Belgische prestatie aller tijden !

Sterke Kim Ruell pakt 1500m-clubrecord (Oordegem-Lede, 01 juli)
Zeer drukke en vruchtbare Flanders Cup te Oordegem op de eerste vakantiedag, zaterdag 1 juli. Ook een massa DCLA-atleten maakten hun opwachting in het Putbosstadion. Stéphanie Herssens was nog even aan de slag vooraleer van een welverdiende vakantie te gaan genieten. Ondanks de tropische temperaturen liep ze haar tweede beste tijd ooit op de 400m: 57"00 (2de). Een 15-tal minuutjes later nam ze ook nog deel aan het verspringen. Daar verbeterde ze haar PR tot 5m61, wat haar binnen de top-5 allertijden van DCLA brengt. Hoe goed deze prestatie wel is: Vlaams kampioene Sofie Debaere en prof Jessica Van de Steene gingen haar slechts met enkele centimeter vooraf. Maryam Amellal kwam in Stephanies'serie tot 58"19 (4de).
Liefst drie kampers haalden een knappe tweede podiumplaats in Oordegem. Junior Tim Rummens overschreed nog eens de 2m00 en hield daarbij enkele belangrijke BK-concurrenten achter zich. Catherine Timmermans stootte haar kogel nog maar eens voorbij 13 meter (13m28) en Katrien Van De Broeck scoorde met 40m59 een tweede plaats in de discuskooi. Kirsten Meeus mocht als 3de mee op het kogelpodium (11m66) en onze juniore gooide de speer nog naar 38m07, goed voor plaats 6. Cadette Tinne Mommen haalde 9m99 uit de hinkstapbak en haspelde later nog een 800m af in 2'30"97.
Cadet Elias Foulon maakte een hele goede beurt in de sprintnummers: hij won zowel zijn serie van de 100m als die van de 200m in 11"73 en 23"97 en dat bij flinke tegenwind. Die hindernis had ook Hans Babs Aerts kan al terugblikken op enkele knappe PR's (Foto: Maarten VAN LOOY)Moons te overwinnen: hij liet 11"43 (4de) en 23'54 (8ste) in zijn series afklokken.
In de afstandnummers stond de 1500m centraal. Kim Ruell mocht aan de slag in de B-serie en was daar nooit uit de voorste gelederen weg te slaan. In een hele knappe laatste rechte lijn remonteerde Kim nog Tim Rogge en Ricardo Longerich, om alleen CrossCuprevelatie Willem Van Hoof te laten voorgaan. Maar zijn 3'49"14 mogen zeker gezien worden: een nieuw en sterk clubrecord bij de juniores ! In de C-reeks knokte Pieter Rijnders zich tussen de snelle mannen naar een PR van 3'55"09 (5de), maar de turbo van Joris Windey sloeg ook nu niet aan (4'04"61). Jeremy Van Ophem (10de, 4'04"73) en Marc Dannis (14de - 4'10"80) werkten nog een andere reeks af. Bij de vrouwen was er een sterk PR van Barbara Aerts: als 7de met 4'55"01 voor het eerst onder de vijf minuten ! Wat verder volgde Marjan Stevens als 13de in 5'01"78, haar tweede chrono ooit. Wouter Huybens was de enige clubgenoot die het aandurfde om in de hitte een 3000m af te haspelen. Twee goeie kilometers, maar de derde werd het zwoegen. Wouter haalde toch nog 8'37"90.
Heelwat rood-wit in de 800m. Koen Dillen sprintte zich in de B-serie naar een meer dan behoorlijke 1'51"23 (10de). Junior Pieter De Volder bevestigde met een zelfde plaats in een andere serie zijn recent PR nu met 1'57"26; master Marc Neefs knokte zich naar 2'05"42 (7de) en cadet Kasper De Bondt won voorwaar zijn serie in sterke 2'10"80.
Liefst negen DCLA-vrouwen in de 800m-series. In de B-reeks trok Sylvie Ameloot onvervaard mee in de aanval en kon standhouden tot op de eindstreep: ze werd beloond met 2'09"58, slechts een zuchtje van haar PR verwijderd. Marieken Verhaeghe en Kathelyn Polspoel raakten niet dadelijk uit het treuzelende pak achtervolgers weg. Marieken trok pas de laatste 300m resoluut in de achtervolging en werd op de eindstreep nog net voorbijgeflitst door Kathelyn: 2'10"92 en 2'11"00 zijn voor beiden - net als voor Sylvie - een bevestiging van de opwaartse seizoenstrend. Dat laatste mogen ook Elke Van Hoeymissen en Corinne Debaets zeggen. In de 3de reeks klampten ze sterk aan bij de koploopsters en Elke streed zelfs mee voor de zege tot op de meet. 2'13"95 (2de) is een verpulvering van haar PR met 3 seconden. Master Corinne lukte als 5de een al even sterke 2'14"40, een verbetering van het Belgisch W40-record op naam van Marleen Oosterlinck, een Vlierzele-atlete met groots verleden. Zusjes Van Eynde vonden mekaar in een volgende reeks. Juniore Sarah klampte aan bij de koploopsters en werd daarvoor als 3de beloond met 2'19"14. Zusje Elise (cadette) was met een ruim PR van 2'20"85 als 5de echter kortbij en ook Myriam Juveyns deed het als 9de in 2'22"86 meer dan behoorlijk.  Acht 800m-dames, allemaal sneller dan 2'23". Ze zullen het ons elders niet snel nadoen... Bekijk hier alle resultaten en de foto's van fotograaf ter plaatse, Bert Heyns.

In Herentals waren Helene De Donder, Carlo Celis en Koen Rummens aan het werk. Helene (na de examens en eeMatthias Van Attenhoven: van veldloper tot verspringer.n dagje VIP op Werchter) werd na een 2de valse start gediskwalificeerd op de 100m. Op de 300m liep ze haar PR met een tijd van 45"40. Carlo liep op de 100m 11"78 en haalde op de 300m de finish na 37"45. Koen Rummens (ook net examens achter de rug) beperkte zich tot de 300m. Hij kwam net te kort voor een verbetering van zijn PR, maar met 37"99 zit hij er toch dicht bij. (Info: Gunther V)
Er waren ook een aantal afstandlopers (1500m) paraat. Dawit van Haute liep de hele wedstrijd in derde positie en dit steeds op een kleine afstand van de eerste twee. Op het einde kwam hij nog wat terug op de tweede, maar kwam toch tekort. Als hij van in het begin het kopgroepje had gevolgd, zat er zeker meer in dan 4’25”96. Philippe Timmermans vertrok heel snel aan zijn 1500m, maar stapte hier toch snel van af en liep verder op zijn eigen tempo. Hij zat hierdoor gedurende heel de wedstrijd op mooie tussentijden om zijn PR te verbeteren en deed dit dan ook in 4’52”31. Bij de scholieren liepen Daan Thijs en Joris Vandesande mee. Daan moest een hele wedstrijd op kop lopen van een achtervolgend groepje. Door al dit werk kwamen er op het einde nog twee atleten over hem, maar hij finishte toch in een goede 4’32”14. Joris had het heel de wedstrijd moeilijk, maar liep toch een nieuw PR van 5’10”24. (Info: Roel B)
Tenslotte trad ook eerstejaars cadet Matthias Vanattenhoven aan bij het verspringen waar hij met 5m55 een 15-tal centimeter onder zijn PR bleef. Hij veroverde hiermee wel een eerste plaats. Op de 100m spurtte hij in 12"43 naar een tweede stek (info Brent G).

Ga naar zomer 2006 (deel 3)
Terug naar home-page

terug naar het... DCLA-Archief...